Tiden guldtand

Kommentarer inaktiverade för Tiden guldtand

Så här började det 1987. Fast staket/plank mot svepande ostliga vindar hade kommit på plats när denna höstbild togs. Mot väggen växte den känsliga rosen Dorothy Perkins. Mjöldagg är hennes specialitet att dra till sig. Om det har jag skrivit en hel del i nya boken ”Om lusten att trädgårdera”. Här är förklarande bilder.

Numera ser man inte mycket av huset genom de rumsavdelande buskage som finns. Och mot det finns ett underbart glashus och fönsterna på själva huset är bytta från femtaliga perspektiv till genuint spröjsade som är blåmålade.

 

Tiden och växtkraften har också gett oss en härlig sittplats strax till höger framför huset. Gullregnen gör skäl för namnet under några förtrollande veckor. Sen skuggigt skön.

 

Stensättningar, krukor, damm, buxbomsklot. Ja, allt är förändrat.

 

Om det ena exemplaret av Dorothy Perkins växer nu allra längst ner i trädgården. Och det andra exemplaret klättrar i ett äppelträd.

”Om lusten att trädgårdera” är en textbok med krönikor och korta essäer. Den finns hos alla nätbokhandlare och hos välsorterade bokhandlare som kan ta hem den. Boken finns också på en del bibliotek. Här finns bilder.

Gullregn o allium beskruven low low 377Underbart är kort. Det gäller att behärska konsten att stanna upp och bara njuta i trädgården. Glömma kirskålen (hur nu det ska gå till), oklippt bokhäck, osådda fröer. För när till exempel de fyra gullregnen visar upp sin prakt och gör skäl för sitt namn med ett regn av gyllena klasar, så måste man sansa sin iver att uträtta stordåd. I min nya bok OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA (länk) finns ett kapitel som fokuserar just på konsten att njuta. utan dåligt samvete.

För när allium i den intensivt rödlila färgen vandrar hand i hand med gullregnen har vi fått vårt alldeles egna Barnsley House med dess berömda gullregnsgång. Tack för inspirationen, tack för växtkraften.

Allium beskuren low low 379

Gullregn o Verreriet low low 398 Och när en regnskur kommer, kilar vi in i Verreriet (vårt namn på glashuset) och njuter över en kopp afternoon tea.

När den stora trädgårdsmässan NORDISKA TRÄDGÅRDAR rullar ut den gröna mattan mellan torsdagen den 8 och söndagen den 11 april 2010 kommer HENRIK VALENTIN att svara för ett av alla de inslag som besökarna kan ta del av. Två framträdande blir det, ett torsdagen den 8 kl 16.30 och ett söndagen den 11 kl 09.30.

Från scenerna blir åhörarna serverade allt från praktiska trädgårdstips, fördjupning i olika växter, trendspaning till bokpresentationer. Bland de författare som berättar om sina aktuella verk kommer jag vid två tillfällen att ge bakgrund och servera talande exempel ur min debutroman ÖDELAGD som också är den första trädgårdsromanen. Det är alltid lika kul att träffa tänkbara – eller faktiska – läsare. Några som säger sig redan ha slukat boken, efterlyser en fortsättning, en uppföljare. Vem vet…

 Sittplats m gullregn low 1518

 

En sittplats med gullregn tillhör det som huvudpersonen Helena i romanen ÖDELAGD är extra svag för och som hon förlorar genom skilsmässan.

Henrik Valentin är en sida från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@henrikvalentin.se

Copyright informo-09 | Admin