Ödelagd

En kvinna, en man, en trädgård
– en skilsmässa

ÖDELAGD tar sin början i det som utgör alla trädgårdsälskares mardröm: Att tvingas överge sin skapelse och andningshål. För romanens huvudperson Helena inleds en resa i livets berg- och dalbana när maken Mats levererar sitt dramatiska: ”Jag vill skiljas”. Efter trettio års äktenskap visar denne man upp helt okända sidor. Men även hon själv bär på ett obekant inre som väller fram på de mest oväntade sätt.

De två sönerna Johannes och Niclas som gjort sina entréer i vuxenlivet drabbas på olika sätt av föräldrarnas separation och familjens upplösning.

Detta är en underhållningsroman, må-bra-roman eller feel-good-roman som vissa anmälare kallat den och vänder sig till en bred läsekrets och har hög igenkänning. Helena arbetar som lärare i svenska och engelska. Hon engagerar sig starkt i skolarbetet och använder tillsammans med ett antal kollegor ganska okonventionella metoder och olika samarbetsformer vilket leder till ett mycket positivt gensvar från eleverna och bra resultat.

Hon tvingas göra en smärtsam resa genom besvikelser och svek men etablerar samtidigt helt nya, varma vänskapsband när de tidigare ”vännerna” drar sig undan. Avslutningsvis får hon oväntat utlopp från sin odlingspassion.

Formgivare av omslaget är Bodil Tegsell, Tegsell Grafisk Design i Helsingborg. För inlagan svarar Tobias Kvant.

ÖDELAGD som omfattar 480 sidor är inbunden i pärm. Den finns antikvariskt på Bokbörsen och hos åtskilliga bibliotek bland annat efter positiva omnämnande av Bibliotekstjänst. Romanen finns även tillgänglig som talbok för personer med läshandikapp som kan beställa den via ett bibliotek.