Ingen tid för julefrid

Får man skämta om julen? Eller är det faktiskt så att denna tid på året inbjuder till det? Om upptrissade förväntningar, om tyngande krav och fullspäckade inköpslistor som knäcker kreditkort. Om påtvingat umgänge som hindrar stillsamt njutande i soffhörnet och en TV-tablå som styr tiderna för julbordets fröjder.

Ensemblen i kabarén ”Ingen tid för julefrid” plockade i högt tempo fram en underhållande rad av välinslagna nummer. Omstöpta julsånger, halsbrytande texter om kvalster i granen, renar med förfrusna mular, plågsamma lekar, matorgier, underbara ensamstunder, påtvingade traditioner, gemenskapens glädje, tindrande barnaögon, misslyckade klappar, ilskna tomtemammor och mycket annat. Allt beskrivet av Henrik Valentins rappa penna.

Med stöd av Helsingborgs Stadsteater och Helsingborgs Kulturnämnd satte Comedie Compagniet upp julkabarén ”Ingen tid för julefrid”. Kulturnämnden i Helsingborg bidrog till att projektet kan genomföras.

Premiären ägde rum lördagen den 3 december kl 15 år 2011 på stadsteaterns Foajéscen. Åtta föreställningar gavs samt dessutom ett gästspel på Loftet i Malmö.

På scenen medverkade en kvartett som samarbetat tidigare i olika konstellationer.

Beatrice Järås har gjort det mesta på teaterscener över hela landet; allt från oskuldsfull flicka till tarvlig värdshusvärdinna (Les Misérables på China) och primadonna i Arlövsrevyn. Helsingborgs teaterpublik har sett henne gestalta flera olika sjömans-hustrur i ”Hustrur vid havet”. På Foajéscenen har hon gästspelat tillsammans med Monica Forsberg i deras uppskattade föreställning ”Rynkkräm & 100 par skor”. Beatrice samarbetade med Elin i ”42nd Street” i Malmö samt 2015 i ”Chicago” på Stockholms stadsteater.

Elin J Kortesalmi är en mångsidig musikalartist som medverkat i en lång rad av föreställningar. Hon har även varit regiassistent på Dramaten i ”Två herrars tjänare”. Elin hade exempelvis en framträdande roll i ”A chorus line” på Göteborgs Operan och tog hand om huvudrollen i ”Singin´in the rain” på Oscars när Hanna Lindblad  deltog i melodifestivalen. Elin har medverkat i ”Cabaret” på Stockholms stadsteater men framträder även i mindre produktioner som ”Ginger och Freds påtvingade möte” som spelats över 60 gånger på bl a Klara Soppteater, Västmanlands länsteater, Göteborgs stadsteater. Kommer våren 2017 i ”Billy Elliot”.

I ”Sundsutsikt” deltog även Johan Ohlsson som medverkande och musiker samt kompositör. Denne helsingborgsfödde dragspelare och pianist ingår bland annat i malmöorkestern Östblocket. Han har även medverkat som teatermusiker på Malmö Opera förutom hos olika grupper.

Som författare låg jag även bakom ”Sundsutsikt sökes” som jag dessutom medverkade i liksom i ”Havsutsikt sökes”. Jag skrev manus t ex till  ”Hustrur vid havet” åt Beatrice Järås. På Dunkers Kulturhus har min skruvade komedi ”Pärlplattan” framförts i regi av Birgit Carlstén. På kulturhuset gavs även ”Ljus i oktobermörker” en musikalisk berättarteater om de danska judarnas flykt 1943. På Sofiero Slott och på Fredriksdals Museer och Trädgårdar har jag gjort flera stora installationer. Mina pjäser är spelade på flera olika ställen som Stockholms Stadsteater, Länsteatern på Gotland, Helsingborgs Stadsteater. Jag turnerar bl a  med det gestaltande bildföredraget ”Ohälsan tiger still” och ”Ljus i oktobermörker och sen…”. Det har blivit åtta böcker, bland dem romanerna ”Ödelagd”, ”Motpart” och ”Brutet löfte”.