Min älskade köksträdgård

Min älskade köksträdgård – min potager
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En installation på Sofiero Slott under ”Den stora trädgårdsfesten” sista helgen i augusti 2009.

Ytan var 6 x 6 meter med korsande gångar och i mitten en paviljong med trägolv, spaljéväggar, tygtak och bänkar för lässtunder eller samtal mitt i grönskan. Installationen byggdes måndag – torsdag med bistånd av medhjälparna Annika Holmgren och Nicolas Rodrigues. Som förstärkning för montage av paviljongen, som jag tidigare snickrat i sektioner, hade jag  konstsmeden Jan och Carin Haellquist. Merparten av plantorna kom från Åbergs Trädgård (länk) i Ystad som är en verklig guldgruva.

Annika o Nicolas low 694HV med luktärt 696Varm rabatt low 292Två rabatter på diagonalen i varma färger och två med kalla. De varma innehöll bland annat: krasse (ätliga blommor), kryddtagetes, timjan, salladen Lollo Rosso, blommande jordärtskockor, vaxbönor, röd och gul mangold, fänkål. Men även dekorativ ricin och orange dahlior.

Kall low 5717

Rabatterna i kallare färger var planterade med majs, sparrissallad, dill, persilja, körvel, kyndel, silverek, kantnepeta, luktärt och verbena, rödkål, svartkål, kålrabbi och den mörka dahlian Arabian Night.

Installationens rabatter var omgärdade av svartmålade bräder som höll jorden på plats. På gångarna låg röd singel på täckfolie.

Dahlia low 2266

Skedflöjel 705

Bestickflöjlar hängde i paviljongen. Rostfria skedar, gafflar respektive knivar i olika format.

Karin Håkansson 723 beskuren

Konstnären Karin Håkansson (länk) på besök i klädsel som matchade blomsterbönorna.

 

Folk i pavlow  283

Flera besökare fotograferade och gjorde skisser av paviljongen för att bygga en egna kopior. Jag gjorde den åttkantig och  använde standardvirke som målades med mörkröd fasadfärg.

Efter trädgårdsevenemanget revs min intallation men paviljongen återuppbyggdes hos formgivaren Bodil Tegsell (länk) (som gett form åt omslaget på min roman Ödelagd).

Montage hos Bodil low