Genom is och eld

Genom is och eld

Infrusen ros lowUppdraget från Fredriksdals Museer och Trädgårdar till Jularrangemanget i inför julen 2007 var att skapa en intressant installation i de två vinkelställda gångarna med magiskt åldriga avenboksträd. Gångarna är ca 30 respektive 145 meter långa så det krävdes rejäla utsvävningar för att fylla ut ytorna.

is o eld skisser low 001Utifrån sina skisser svarade Henrik Valentin även själv för merparten av framtagningen och tillverkningen av objekten med rådgivning av assistans av Stefan och Ola vid verkstaden på Fredriksdal. Ett stort antal av armaturerna till den omfattande ljussättningen sponsrades av Elektroskandia. För överföring av idéerna till praktisk belysningsinstallation svarade Malin Gülich. Ljudmixning och teknik bakom visning av Henrik Valentins rosbilder hade Tech 4 Event hand om.

Portal low 7896

Upplägget blev att besökarna gick på den röda loppismattan och passerade en ljusportal för att sedan vandra bland ”isflak” i kallt, blått ljus. Klassisk musik med frostkänsla hördes i högtalare varvad med Henrik Valentins dikter ur samlingen Rosenlängtan.Folk bland is low 7823

is o ljus lowI vinkeln mellan de två gångarna tornade ett berg av is upp sig. I isblocken hade röda rosblad frusits in.

Glödvandring low 7878barn på glöd low 7882Den långa gången skulle svara för det eldiga inslaget. Där fanns flammande draperier som avgränsade den oändligt långa gången. Besökarna kunde prova glödvandring på illusoriskt ljus och kunde njuta av bildvisning på storskärm med närbilder på rosor från Fredriksdals rosarium. Sedan fanns en rad av variationer för grantemat som ”Granstång” som lögnaktigt påstods vara en utsmyckning som görs i några byar utanför Rättvik. Granstång low beskur 7914Dånande musik med operaarior och rekviem och hördes i mörkret. Het ljussättning och en mängd marschaller bidrog till den dramatiska stämningen.

Tyvärr regnade det ihållande både fredagen och söndagen. Men det är i sig inget ovanligt med regn och rusk i Helsingborg vid månadsskiftet november/december. Julen känns ändå inom räckhåll.

VIPPgran ljus beskur7912