Hundkoja för en Papillon

Hundkoja för en Papillon-hund

Till utställningen ”Hundliv på Huseby” som producerades av Anna Lena Einarson ritade och snickrade jag hundkojan ”Le rêve d´un Papillon”, papillonhundens dröm. Det var en koja i två våningar med balkong och bädd på övervåningen där ingången var figursydd efter de vidlyftiga öronen på denna hundras.

Papillonkoja 317 lowFrån sitt viloläger kunde kojans invånare även blicka ut på baksidan där det glasförsedda lilla fönstret släppte in lagom med ljus. Svävande på gracila spröt svävade ett antal fjärilar över taket. Franskans Papillon betyder ju fjäril och rasens namn anspelar på öronens form.

Kojan var tillverkad i 10 mm byggplywood och målad med utomhusfärg.

Efter utställningen sammanställde Anna Lena Einarson en mycket läsvärd bok om hundliv: Hundhus – på spaning i slott och koja. Boken innehåller ett unikt bildmaterial och en djupdykning i kuriosa om bland annat kända människors relationer till hundar. En bild på min drömlika hundkoja för en papillonhund finns med i boken. På Huseby Bruk fanns alltid hundar, framförallt mopsar.

Projektledaren Anna Lena Einarson diskuterar placeringen av kojan. Den fick sin plats under utställningen i den gamla smedjan.

Al o HV vid koja 321 low