Tre köpsugna systrar

Sagotanter i komiskt avslöjande

The true story of tre systrar i brunt, grönt och gredelint samt en blåfärgad farbror.

En burleskt komisk och stor pjäs som drar ner krinoliner, byxor och trosor på några kända figurer som följer och i flera fall plågar generationer av barn. Genialiska sagoberättelser såklart eftersom de överlevt så länge.

Därför så mycket större anledning av se vad som döljs bakom häckar och plank. ”Tre köpsugna systrar” är en komedi, eller fars, som bör spelas utan alltför subtila toner. Alla vibrerande konflikter och intressekonflikter gör uppgörelser ofrånkomliga.

Hemligheterna ruvar karaktärerna emellan men publiken är informerad och det håller spänningen uppe: Ska exempelvis Begonias extrainkomster och utgifter bli avslöjade? Och Forsythias smygande till trädgårdsskjulet? Hur håller Forsythia sig så smal? Och varför är magister Bergström så intresserad av att undervisa små pojkar?

En helaftonspjäs och solklar vuxenföreställning.

Nog är det läge att titta närmare på hur det gick till när ett par barn införlivades i dessa systrars liv bakom höga plank. Vad fick deras tidigare vårdnadshavare i utbyte? Var det helt enkelt så att två barn köptes av en mindre bemedlad arbetare tack vare de välsituerade systrarnas fadersarv och förmögenhet? Och varför bedriver en farbror med runda glasögon privatundervisning istället för att arbeta vid en skola? Är det så att han trivs alldeles förträffligt med att ha små pojkar – men även flickor – som elever i sin privata närhet?

Roller:
Begonia Floriander, en brunklädd kvinna
Forsythia Floriander, en grönklädd kvinna
Petunia Floriander, en gredelinklädd kvinna
Gustaf Bergström, en blåklädd man
Gossen Petter sedermera kallad Jean-Pierre
Flickan Lotta, sedermera kallad Marie-Louise
Arvid Zücker, en konditor
Sigrid Zücker, Arvids mor
Kristina Jansson, en tvätterska

Miljö, scen: Systrarna Florianders rymliga kök