Kött & Kättja

Användbar brukspoesi

KÖTT & KÄTTJA – dikter att nyttja i hungrigt och sorgset väder samt mellan övergivna lakan

Pösiga veck och valkar är några av de skrämmande fenomen som författaren Henrik Valentin betraktar med bestörtning i spegelglaset. Hur, när och varför?

Den sinnliga glädjen som flammar upp då två trängtande möts, det bittra i att bli ratad liksom vemodet i tidens obevekliga flykt är annat som författaren skildrar med inlevelse och på ett jordnära sätt. Ofta med en rejäl dos drastisk humor.

Kött & Kättja är en kroppslig diktsamling som med fördel kan intas portionsvis före maten eller vid ensamt sänggående. Dikterna är talande exempel på vad man kan kalla ”brukspoesi” det vill säga dikter som kan användas vid bröllop, begravningar, förtroliga stunder på tu man hand – eller som tröst i ensamma stunder. Därför används de av en del vigselförrättare.

Den sinnliga glädjen som flammar upp då två trängtande möts, det bittra i att bli ratad liksom vemodet i tidens obevekliga flykt är annat som jag försökt skildra med inlevelse och på ett jordnära sätt. Ofta med en rejäl dos drastisk humor vilket är ovanligt i poetiska sammanhang. Flera av dikterna var med i föreställningen ”Det kallas visst kärlek” som jag gjorde tillsammans med skådespelaren Beatrice Järås. Bea o Henrik low 721

Omslagsmålningen och de svartvita bilderna i inledningen till bokens tre avdelningarna är gjorda av illustratören Carl E Blomberg.

Boken är pärminbunden med skyddsomslag och omfattar 90 sidor. Den finns inte längre i bokhandeln men går att få tag i hos antikvariat som är anslutna till Bokbörsen.