Författarfakta

Hinke genom årenÄnda sedan jag fyllde 65 år har jag legat still på 62. Och kommer att fortsätta med det.

Det finns ett åldersfrossande som bränner in en etikett i oss alla och som man måste frigöra sig från. Det finns nästan inte en enda person som passerat 50 som inte avslöjar sin inre, egentliga 10-12-åring medan var och varannan 14-åring drömmer om den kommande 18-årsdagen. Minst. Det borde införas en gemensam och allomfattande ålder på låt oss säga 25. Vi föds in i den åldern och förbli där hela livet. Det finns en åldersfixering som hämmar oavsett om man är gammal eller ung.

Låt oss i stället börja 1993 då min debut skedde med pjäsen ”Det ljuva lidandet” som dåvarande gruppen Teater Glädjehuset i Malmö satte upp. Urpremiären ägde rum i Simrishamn med den lokala teaterföreningen som viktig medarrangör. Året efter kom diktsamlingen ”Rosenlängtan” utgiven på Fabel Förlag som drevs av den entusiastiske förläggaren Sigvard Ohlsson, en sann bokälskare. Senare fick även min pjäs ”Hustrur vid havet” premiär på Österlen och det på Skillinge teater 2001. Då var Simrishamns teaterförening åter en betydelsefull samarbetspartner.

Skylt 0970 Diktsamlingen ”Rosenlängtan” har fått låna ett citat till min författarskylt som står utanför Hövitsmansgatan 3 i Helsingborg. I den unika miljön med vackra jugendhus i tre våningar växte jag upp. En presentation av mig som författare finns med i skriften ”Diktarnas Helsingborg” där olika skribenter som haft någon relation till Helsingborg uppmärksammas.

Författarnamnet Valentin kommer från min farmor Andriettes släkt. Hon var från Kallinge i Blekinge dit hennes far kom dit från brukssamhället Klavreström utanför Växjö.

Slimminge Här på bilden står Andriette i lärarbostadens trädgård som hon skötte med kunnig hand. Min farfar Reinhold var den första folkskolläraren i Slimminge skola 1910. Den trädgården, som nu är helt utplånad, fick bilda utgångspunkten för den installation som jag gjorde på Sofiero Slott 2005. Det var en trädgård i förfall, en övergiven trädgård (se mer under fliken Installationer).

Ska jag slå mig för bröstet om olika färdigheter så kan jag kalla mig Författare, dramatiker, föredragshållare, debattör, krönikör, skapare av installationer. Jobbar med olika ämnen som tbc/sanatorier, rosdoft, arbetslöshet, järnvägstrafik och det genom olika uttryck. även i måleri.