Om lusten att trädgådera

Trädgårdera är ett uttryck som jag introducerade i en krönika i Femina 1998 som alternativ till arbeta i trädgården. I denna samling utvecklar jag mina tankar om den lust som är all trädgårderings yttersta mål och mening.

I förhoppningsvis välformulerade, underhållande och tänkvärda krönikor och korta essäer granskas flera olika ämnen om hur man verkligen ska kunna njuta av sin trädgård, om ljud och oljud, om linnetanter och deras motsatser slashasarna. Här ifrågasätts att alla blommor är vackra och ogräs fula samt att barnasinnet ska bevaras och komma till sin rätt. Läsaren får även begrunda vad som är lämplig klädsel och hur man gör för att få mod att gräva upp och kasta en ros. Och hur ska man överhuvudtaget våga tänka på vad som kan bli ens sista trädgård.

Boken tar med läsaren till många grönskande platser och är en perfekt följeslagare för alla som älskar livet i en trädgård. Den ursprungliga upplagan i danskt band, dvs med mjuka inviksflikar, är slutsåld. Därför kom en pocketupplaga.

Denna samling av krönikor/korta essäer har ett omfång på 160 sidor och är formgiven av Tintin Blackwell.

OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA  finns i några exemplar hos Bokbörsen, antikvariatens förträffliga e-handelskanal. Innehållet spänner över en mängd ämnen som engagerar, rör och berör alla med intresse för trädgård. Vad är fult och vad är vackert, vad är roligt och vad är komiskt?

Kapitelrubriker:
– Börja trädgårdera
– Jordig längtan
– Fyra rum och hus
– Ljuva ljud och oljud
– En välsignad passion
– Modet att kasta en ros
– Att döda mördarsniglar
– Undret vid Unter den Linde
– Den grönskande döden
– Får en trädgård vara rolig?
– Linnetanter och slashasar
– Vikten av vatten
– Konsten att njuta
– Kan man ha för många rosor?
– Fula blommor och vackra ogräs
– Inspirerande besök
– Finns det trista trädgårdar?
– Prata inte pengar
– Våga vara romantisk
– Den utmanande köksträdgården
– Med barnasinnet i behåll
– Den sista trädgården

På bokens omslag syns ”St Vitolfs källa” , dvs den omskrivna ruinen, med rosen American Pillar. Den här rosen är dock Constance Spry som finns på omslaget till romanen ”Ödelagd”.

OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA finns i min inläsning som ljudbok hos Nextory.