Blombergs franska försök

Premiären ägde rum på Klara Soppteater vid Stockholms Stadsteater med den dåvarande chefen Med Reventberg vid rodret. En bejublad uppsättning med Pia Johansson och Mats Qviström i rollerna som Elinor och Hans Blomberg i regi av Lennart R Svensson.  Premiär 1999 och därefter fanns Blombergs på repertoaren under hela fem år! Rusning efter biljetter så snart de släpptes.

REGI: Lennart R Svensson
ELINOR: Pia Johansson
HANS:  Mats Qviström.
SCENOGRAFI: Marika Feinsilber

”Blombergs” var ursprungligen skriven som en lång enaktare men kortades ner till soppformatets 55 minuter för Stockholmsuppsättningen. Allra först var tanken på att den även skulle vara en serie, en sit com för TV.

Pjäsen handlar om det äkta paret Elinor och Hans som åker till Paris på kärlekssemester, dvs de vill gjuta nytt liv i sitt äktenskap, något som visar sig inte vara det lättaste. Gammalt groll blir som nytt, oförrätter vädras. Men försoningen kommer som den ska i slutet.

Positiva recensioner

Efter urpremiären skrev Gaby Wigardt i Svenska Dagbladet:
”…Pia Johansson och Mats Qviström hittar tonen från första stund i ett komedispel på hög nivå. Replikerna står som spön i backen…Henrik Valentins ovanligt kvicka och infallsrika manus…Blombergs franska försök är ett utmärkt exempel på Soppteater när den är som bäst.”

Gotlands länsteater gjorde sedan en version som helaftonsföreställning med franska visor efter paus. De satte upp den som lunchteater och turnerade därefter med stor framgång på små spelplatser över hela Gotland. Skådespelerskan Lena Bogegård gestaltade först Elinor Blomberg och tolkade sedan franska visor i andra akten efter paus. Pjäsen har sedan även satts upp av Västsvenska Dans och Teater samt av ett par fristående teatergrupper.

Manus finns på DramaDirekt (länk).

Uppföljningspjäser

Det finns två fristående fortsättningar:
– Blombergs beska besök
– Blombergs on the beach

Med en rutinerad ensemble kan man mycket väl som en laddad helkväll spela  ”Blombergs franska försök” och ”Beska besök” s a s back-to-back med en mellanliggande paus.

I ”Beska besök” möter vi makarna Blombergs på hemmaplan när mamman till karaktären Hans kommer på besök. Hon håller hårt på traditioner och tolkar vett och etikett utifrån sitt synsätt. Konflikterna är givna. Samma skruvade dialog som ger tacksamt utrymme för skådespelare och regissör med känsla för komedi och som kan plantera one liners. Tre roller.

”Blombergs on the beach” utspelar sig på en semesterort där alla förhoppningar om en solig semester grusas. Och de personer som Hans och Elinor minst av allt vill ska dyka upp, ja, de står där plötsligt på den blåsiga, regniga sandstranden. Fyra roller.