Jul igen. Och igen!

Premiären ägde rum den 15 november 2012 på Foajéscenen vid Helsingborgs stadsteater. Därefter gavs 14 schemalagda föreställningar fram till söndagen den 16 december.

Alla texter och sånger var helt nya, men en del karaktärer kom tillbaka med som ”Pälsflickorna med numret ”Köttfri skinka” där Elin J Kortesalmi och Beatrice Järås svingar sig till nya höjder av okunskap. ”Gympa-Elin” leder publiken i nya och sanslösa övningar. Johan Ohlsson klär åter kända sånger i musikalisk julkostym och jag får även tillfälle att gnälla och klaga. Mitt nummer ”Önskelistan” finns på Youtube.

Totalt virvlar 27 nummer förbi med en blandning av sånger, monologer, dialoger som alla vänder och vrider på julfirandets fram och baksidor. Här dyker riskkapitalskolan Förenade Education upp med sina julkurser, tomtens klagan får fritt spelrum, svårigheten att få njuta av ensamheten under julaftonen har fått tangoform. Kända sånger har försetts med nya texter genom halsbrytande språng mellan årstider och teman.

Några av inslagen är bearbetningar av texter i min bok ”Kvalstret i granen och andra julberättelser” som finns antikvariskt genom Bokbörsen.

Den teater som tänker satsa på en julkabaré kan enkelt sätta samman en egen föreställning genom att välja bland 50 tillgängliga nummer med mina texter från kabaréerna 2011 och 2012. Kontakt: info@henrikvalentin.se, 0705-780 790

Föreställningsfoton: Görgen Persson

Nu ligger fyra av julkabaréns inslag ute på Youtube. Tekniskt är det svårt att få till det med enklare utrustning, men ljudet fungerar utmärkt och i en kabaré är det texterna som är det viktiga.

Grisfri skinka (Beatrice Järås och Elin Kortesalmi) (länk)

Julmindefulness (Elin Kortesalmi) (länk)

Perfekt jul (Elin Kortesalmi) (länk)

Önskelistan (Henrik Valentin) (länk)