Turnén med ”Ohälsan tiger still”

Kommentarer inaktiverade för Turnén med ”Ohälsan tiger still”

Affisch EmmabodaI morgon den 3 februari är det dags för ett besök i Emmaboda. En intressant kommun genom att smittade där kom dels till Furs sanatorium i Blekinge och dels till Målilla längre upp i Kalmar län. För många i trakten av Emmaboda utgjorde Fur en viktig arbetsplats.

Lyssna på inslag den 27 januari i Radio Blekinge, förmiddagsprogrammet med Partrik Franke. 1 tim 33 min och 33 sek in i programmet kommer ett samtal inför kvällens framträdande i Karlskrona.

IMG_2123

 

Nytt gestaltande föredrag

Kommentarer inaktiverade för Nytt gestaltande föredrag

På avstånd low_2099När en släkting berättade om sin tid på sanatoriet Fur i norra Blekinge väckte det ett intresse för behandlingen av tbc, tuberkulos, ofta kallad lungsot vid landets sanatorier. Nu förbereder jag ett gestaltande bildföredrag med inlevelsefulla vittnesmål från drabbade, fakta om denna folksjukdom, byggandet av landets många magnifika sanatorier och de behandlingarna som långt ifrån alla sjuka fick förmånen att uppleva.

Fasad low_2787Idag har en del av dessa sanatorier blivit asylboende (Fur, Broby (ovan), andra väntar på användning (Romanäs (nedan) eller har blivit rehabiliteringscenters (Orup (nederst).

Mer info finns under sidan Framträdanden/föredrag.

Entrefasad low_2934Ur Kulturens samling flygbilder. Flygbild. Orups sanatorium. 1935.

Henrik Valentin är en sida från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@henrikvalentin.se

Copyright informo-09 | Admin