Extra fokus på Hällnäs den 8 oktober

Hällnäs sanatorium, Västerbottens länssanatorium, stod inte färdigt förrän 1926. Det var ganska sent i jämförelse med många andra länssanatorier. Men det var inte helt okomplicerat att bygga ett så stort lungsotssjukhus. Järnvägen var en förutsättning för läget. Som så många andra sanatorier placerades det på en höjd med fantastisk utsikt över dalen och Vindelälven.  Kallades säkert för ”Slottet i skogen” precis som flera andra sanatorier som t ex Målilla. Västerbotten var hårt drabbat av tbc så sanatoriet behövdes verkligen. Som mest tog det emot 340 patienter.

I min exposé över några olika sanatorier lyfter jag fram Hällnäs lite extra när jag framträder med ”Ohälsan tiger still” söndagen den 8 oktober på kulturhuset/stadsbiblioteket Väven i Umeå. Torgny Lindgren, själv f d patient på Hällnäs precis som Sara Lidman, har skrivit en hel del om tbc, inte minst i ”Pölsan”.

På det fantastiska Stationsmuseet i Hällnäs by finns ett par rum med material från sanatoriet. Museet har öppet tre helger i juli. Väl värt att besöka.


Posted

in

by

Tags: