”Ohälsan” på turné, nu Halmstad

Bearb_5599 lowHos Halmstads Föreläsningsförening ger jag det gestaltande bildföredraget ”Ohälsan tiger still” onsdagen den 8 mars kl 19. Lokal: Immanuelkyrkan, Strandgatan 20 Halmstad.

Över hela landet byggdes det ena sanatoriet efter det andra i början av 1900-talet. Det var en av de omfattande insatser som gjordes för att stoppa spridningen av den dödliga farsoten

I Halland fanns Jubileumsfondens Spenshult och länssanatoriet Fagered. På Apelvikens kustsanatorium vistades drabbade som hade tuberkulos i andra kroppsdelar än lungorna, framförallt barn.

Spenshult administrerades av Oscar IIs Jubileumsfond och var ett praktexempel på statusfyllt sanatorium. Stor, pampig byggnad i naturskön omgivning med flera olika promenadstigar för de lungsjuka.

Glasverandor low 5641

Till Kustsanatoriet Apelviken kom sjuka som tuberkulos i andra kroppsdelar än lungorna, t ex i halsen. Det var inte minst barn från hela landet som vårdades. Badande 72 dpiKyrkogården minner om barn som dött och där föräldrarna inte hade råd att forsla hem kroppen. Apelviken är idag en exklusiv SPA-anläggning. Spenshult som under senare år varit ett välkänt sjukhus för reumatiker är flyktingboende liksom Fagered, tidigare ett hotell/vandrarhem under namn Lia Hof.


Posted

in

by

Tags: