Framträdande i Munka Ljungby

Torsdagen den 31 mars blir vinter- och vårsäsongens sista framträdande med ”Ohälsan tiger still” och det hos ännu en föreläsningsförening; Munka Ljungby Föreläsningsförening. Dessa föreningar är värda all uppmärksamhet de kan få. En skara entusiaster ordnar föreläsningar i vitt skilda ämnen för en trogen skara besökare.

Extra belysning får Kronprinsessan Victorias Kustsanatorium i Vejbystrand och dess intressanta tillkomst och den vård och behandling patienterna fick. Många människor vet idag inte att tbc kan uppträda i olika former och i princip i alla kroppsdelar vid sidan av lungorna.

Många av patienterna på sanatoriet i Vejbystrand var sängliggande i månader, ja i år på grund av tbc i rygg och höfter. Risken för att bli fullständig vanställd fick dem att acceptera denna plågsamma och utdragna behandling där självläkning av tbc-härden var det som gällde. Måltider intogs av de drabbade liggande i sängen ofta i en gipsvagga, till och med terapi som slöjd gjorde de på rygg. Väl så smärtsamt var skrofler, dvs angripna körtlar i hals genom att den sjuke druckit t ex mjölk som innehöll tbc-bakterier. En vanlig patienttyp i Vejbystrand.

skrofler


Posted

in

by

Tags: