”Pilotframträdande” på lördag 14 nov

IMG_3183Lördagen den 14 november är det Arkivens dag runt om i landet. Så ock på Stadsarkivet i Helsingborg. Klockan 13.30 är det dags för det gestaltande bildföredraget OHÄLSAN TIGER STILL, det vill säga ett föredrag om tbc, sanatorier och patienter. Det blir många bilder och en del mer eller mindre dramatiserade berättelser av tidigare patienter. Lite extra fokus blir det på Kungshult, byggt som sanatorium i Helsingborg. Fri entré.

Jag börjar med att spela upp en aria ur ”La Traviata” av Verdi, operan grundad på den olyckliga kärlekshistorien om den tuberkulossjuka Violetta Valery och Alfredo Germont, en berättelse grundad på ”Kameliadamen” av Alexandre Dumas d y .

En passande öppning för ett föredrag om denna tidigare folksjukdom som praktiskt taget är försvunnen från den svenska sjukdomskartan men som är oerhört spridd på många håll i världen.

Front-fasad


Posted

in

by

Tags: