Gripande livsöden

Räls till stranden 3280 lowKronprinsessan Victorias Kustsanatorium i Vejbystrand kunde barnen få vistas i åratal. (Kronprinsessan blev sedermera drottning Victoria genom sitt äktenskap med Gustav V.) Patienterna kom dit från hela landet eftersom det handlade om skrofulös tbc, dvs tbc i andra delar av kroppen än lungorna. Det fanns bara två sådana kustsanatorier till. Läget vid kusten ansågs extra bra. En del barn kunde få ligga i gipsvagga i ett år för att tbc i höft eller rygg inte skulle leda till fullständigt invaliditet. Ett helt samhälle växte upp kring det efter hand omfattande sanatoriet som 1910 kunde ta emot 160 barn. Sedan utökades det ytterligare.

En räls lades ut så sängarna kunde köras ner till en liggpaviljong vid stranden. Nu har otroliga entusiaster byggt upp ett väldigt fint litet museum, KVS Museum. Andra byggnader är rivna och ersatta med bostadshus med makalös havsutsikt. Några av dessa livsöden kommer jag också att ta upp.Museet_3293 lowIMG_3249

 


Posted

in

by

Tags: