Klart med minnesprogram 5 maj

Mot H-ör 0620 low

När ljusen tändes på andra sidan sundet

– ett minnesprogram om kriget, flykt och befrielsen av Danmark

Denna dag, den 5 maj, är det 70 år sedan Danmark befriades. Och det firades stort i Helsingborg av danskar som uppehöll sig i staden och dess omgivningar och av helsingborgarna. På kvällen kunde man åter se alla ljusen från fönster och gator på den danska sidan.

Planerna börjar utkristallisera sig för ett minnesarrangemang på foajéscenen vid Helsingborgs Stadsteater. Information om programmet som äger rum vid lunchtid och om biljetter läggs ut inom ett par veckor.

Programmet inleds av att en officiell representant för staden håller ett anförande. Sedan tar jag vid och berättar med ljud och bild om de dramatiska händelserna från ockupationen av Danmark den 9 april 1940 tills dess att de danska flyktingarna kunde återvända den 28 maj 1945 (länk till film på Youtube). Den tidstypiska trenchcoaten kommer åter till användning. Den såg scenljuset första gången i föreställningen ”Ljus i oktobermörker”.

Ljus i oktobermšrker


Posted

in

by

Tags: