Från sommar till vinter på 5 tim

bhananer low P1240167Från sommarvärmen på Madeira tar det inte mellan 4,5 och 5 tim att komma till nordisk vinter i Köpenhamn/Kastrup. Från 17-18 grader till minus 4 grader. Från grönska, bananodlingar och blommande kameliaträd till snötäckta marker. Och tvärt om.

En vecka på Madeira är vitaliserande på många sätt. Man vandrar längs levador, åker på hisnande bil-/bussturer upp i bergen där det dock kan vara dimmigt och regnigt och njuter av lagrat madeiravin. Inget strandliggande för det finns inga sandstränder men massor av upplevelser som vitaliserar och ger huden välbehövligt tillskott av D-vitaminer. För de odlingsintresserade finns upplevelser i mängd även om alla fälten med friväxande agapanthus inte blommar än. Att vandra genom bananodlingarna som klättrar upp längs bergssidorna är en upplevelse i sig. Detta var verkligen ett välkommet besök för en som pläderar för att man ska trädgårdera!

Nedan en bild på den sorts trädljung som växer längs bergssidorna, växterna ”mjölkar” molnen så vattendropparna i regn och dimma sätter sig på de små barrliknande bladen. Vattnet rinner ner längs stammarna och leds sedan via kanalerna till de tusentals terrasserade odlingslotterna på sluttningarna. Därför gör man vallar även i grönsakslanden så man kan leda dit vattnet från levadorna. Sinnrikt! Madeiras södra del kan bli varm och torr på sommaren och då behövs detta bevattningssystem extra väl. Det är ofta dimmigt uppe i bergen året runt.

Trädljung low P1230120

Begonia low P1230143

Odling low P1240161

agapanthus low P1220095Cykelstaket low P1250217Kamelia low P1250216Mat på balkongen low P1210054

gula stånds low P1250225


Posted

in

by