Nytt föredrag om flykten 1943

Ljus i oktobermšrkerMed anledning av att jag tilldelades ett stipendium från Katz Judiska Kulturfond i Göteborg har jag tagit fram ett föredrag med utgångspunkt från föreställningen ”Ljus i oktobermörker”. Vid stipendieutdelningen söndagen den 24 november i Göteborg, inleddes programmet med detta föredrag som har tillägget ”och sen…” eftersom det även innehåller berättelser och information om vad som hände de danska, judiska flyktingarna efter det att de kommit till Sverige. Föredragets kompletta rubrik är:
”Ljus i oktobermörker och sen…”

Om tiden från slutet av oktober 1943 och fram till de dagar då flyktingarna kunde återvända när  andra världskriget var slut i maj 1945  finns mycket lite dokumenterat i Sverige. Den litteratur som går att få tag i är i huvudsak dansk trots att det handlade om tusentals människors tillvaro i vårt land som involverade många svenskar.

Föredraget är 45 – 60 minuter beroende på målgrupp.


Posted

in

by

Tags: