Kontakter om oktober 1943

Henrik Valentin  tittar på minnessten low 284En hel del människor har hört av sig om vad de hört föräldrar och andra berätta om de danska judarnas flykt över Öresund i oktober 1943. I en del fall har det faktiskt varit människor som haft egna minnen då de som barn eller yngre blivit vittne till dessa dramatiska händelser.

Uppropet som Anja Petersen på Dunkers Kulturhus och jag gick ut med och som ledde till artiklar och inslag i Helsingborgs dagblad, Lokaltidningen Helsingborg, Radio Malmöhus och SundsTV har verkligen gett resultat. Som författare håller jag på att intervjua den ena efter den andra, en otroligt stimulerande uppgift. Minnesstenen utanför rådhuset i Helsingborg som de flesta i staden sett men ändå inte, får i år en allt viktigare betydelse.

Vår hemsida, www.oktober43.se, har fått en del besökare. I Danmark har Judiska Museet i Köpenhamn en sida där vår föreställning inom kort också kommer att publiceras. Detta 70-årsminne av flykten kommer överhuvudtaget att uppmärksammas stort i Danmark.


Posted

in

,

by