Om lusten att trädgårdera

Tintins omslag slutl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 24 mars är officiell utgivningsdag av min nya bok. Lagom till mässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö där jag ska prata om boken och om lusten att trädgårdera i största allmänhet. Detta är en lite ovanlig bok i trädgårdssammanhang, för det är en renodlad textbok, bortsett från omslaget med bilden på St Vitolfs källa och inviksflikarna med nedfallna blad från rosen American Pillar.

Redan 1998 lanserade jag uttrycket ”trädgårdera” i magasinet Femina där Christel Kvant höll i trädgårdssidorna. Bort med trista och missvisande ”arbeta i trädgården” och det tillhörande begreppet  ”trädgårdsarbete” till förmån för mer tilltalande ”trädgårdering”. Engelsmännen säger ju ”to garden” och ”gardening”.

Nu är lusten kring livet i trädgården temat för de 22 kapitlen som boken innehåller. Mitt mål har varit att skriva en underhållande och roande bok samtidigt som den ska väcka både tankar och leda till diskussioner genom ämnen som: Vem har mod att kasta en ros? Finns det fula blommor? Hur bevara barnasinet? Varför betyder vatten så mycket? Samt inte minst det känsla ämnet om den sista trädgården. Det vimlar av böcker kring den första, men det är mycket tunnsått kring den sista. Och vem tänker inte att den trädgård man har idag, oavsett ålder och kraft, den ska bli den sista för aldrig någonsin tänker man lämna den annat än med fötterna före! Ett ämne värt att begrunda och som sig bör det sista kapitlet i boken. 

Trädgårdera-boken kommer att finnas tillgänglig hos välsorterade bokhandlare och hos Internetbokhandeln som Adlibris och Bokus (länkar). Den består av 160 laddade och inehållsrika sidor i mjukt band med inviksflikar, sk danskt band.

Läs mer om innehållet på Fonem Förlags hemsida (länk).

Rosblad low 005