Komisk bröllopsfeber

Bröllopskopp low 3908Johan Rudebeck och Elin Johansson-Kortesalmi i föreställningen Bröllopsfeber där även musikern Eric Skarby medverkar.

Det ligger något oerhört komiskt att en gymägare från Ockelbo ska gifta sig med en tjej vars ursprungligen vanliga, tyska mamma var guide och värdinna vid ett OS. Och genom dessa bröllop blir alla väldigt kungliga och ska tilltalas Ers Kungliga Höghet och Ers Majestät av oss i allmogen. Trots att den förste svenske Bernadotten också var en man av folket. Fast det franska och därmed lite extra fin. Och krigsherre åt Napoleon var han.

Men kanske behöver vi i Sverige pigga upp oss med lite tillskapad glamor. Putsa juvelerna. Frossa i minnestallrikar, koppar, servetter. Vi har visserligen Skansen på synhåll från Kungliga Slottet men det är ju inte lika  glamoröst med sälar och soldattorp.

bröllopskartong low 3914

Att folk gifter sig är bra, inte minst när det nu är fritt fram för samkönat. Det reglerar det juridiska till en början. Och sen kan ett bröllop bli en fin och minnesvärd händelse och fest. Även för allmogen. I stället för att bli rodd i en kungaslup kan man ta sig en tur i en optimistjolle – det passar bättre med tanke på de prövningar som väntar i alla förhållanden.

Föreställningen Bröllopsfeber (länk) där jag medverkat med en del dialog och sångtexter gjorde under våren en ny och uppskattad tid på bl a Mosebacke. Förhoppningsvis kommer den tillbaka någonstans. Den är även framförd på en privat bröllopsfest  (!!) och blev mycket uppskattad.

Henrik
som byter tåg i Hässleholm just när mannen av folket säger JA (länk till dikten TAGANDE) till kvinnan av börd.