Trädgårdsresor till Österlen

Reseföretaget Åkrabergs Resor arrangerar alla möjliga sorters resor. Det är storstadsbesök med teater, konstresor, inköpsresor…

Ett par av dem går till Österlen med den kunniga och sprudlande Gunnel Carlson som reseledare. Visst är Österlen värt ett besök eller flera för att inte säga många. Kulturen, pittoreska miljöer, vackra kyrkor, mysiga Bed & Breakfast och hotell, havet, stränderna, äppelodlingarna. Själv blev jag en gång i äppelblomningens tid så inspirerad av ett besök att det slutade med husköp.  Den tillhörande ytan är numera förvandlad till en trädgård som uppenbarligen lockar till besök (bara av bokade grupper).Källan low 6188 kopiera

I min roman ÖDELAGD, kallad den första trädgårdsromanen står det om huvudpersonen Helenas utveckling som odlare efter det att hon bland annat blivit medlem i en lokal trädgårdsförening (s 20):

”… Att dela in trädgården i olika rum för att göra den mer spännande och få den att kännas större verkade först ett mysterium. Men en bussresa som föreningen organiserade till Österlen öppnade ögonen för möjligheterna. Aha, SÅ kan man göra, eller SÅ. Sen hem och prova…”

Att det sedan på dessa resor ingår lunch och kaffepaus på ställen som serverar sådant som är baserat på lokalt producera råvaror, gör ju inte upplevelsen mindre.

O_broschyr_omslag

Den som har tips på fler researrangörer som vänder kylaren mot Österlen eller som har varit med på en sådan resa, skriv gärna en kommentar. Många brukar årligen besöka Äppelmarknaden och titta på den makalösa äppeltavlan som Emma Karp Lundström och hennes fingerfärdiga medhjälpare bygger upp av tiotusentals äpplen. Eller konstveckan. Från Turistbyrån i Simrishamnsom kan du beställa den fina och innehållsrika broschyren som formgetts av Tintin Blackwell.

Henrik


Posted

in

,

by