Glada grisar som monolog

När jag skulle plocka samman texter till julboken ”KVALSTRET I GRANEN OCH ANDRA JULBERÄTTELSER” som kommit ut nu i bokhandlen gick jag igenom pjäsen – eller om det var en kabaré – ”Som plåster på själen” som Birgit Carlstén gjorde på Helsingborgs stadsteater. Dessförinnan hette den ”Som plåster på själen” men ändrades sedan en del.

Birgit i plåstret low

Plåstret001Bland de olika scenerna fanns texten om ”De glada grisarna” en ironisk, sarkastisk och ganska dräpande text om djurhållning och köttkvalitet.

Fördelen med en kabaré är att man kan riktas humorns gevärspipa mot många olika företeelser och brassa på med rätt tuffa texter. Revyer däremot är ofta lite mer lättsamma även om Hasse och Tages spetsfundigheterna var väl så vassa.

Texten om grisarna har fått oroväckande aktualitet genom de skandalösa avslöjanden som gjorts. Min text är inne och klampar omkring i samma grisboxar men med en verklig medkänsla med dessa varelser som föds upp för en enda sak. Inte minst nu i jultid.

Jag hoppas verkligen att texten dyker upp på någon scen igen – eller i rutan eller radion.


Posted

in

by

Tags: