Alternativa julgranar

För två år sedan svarade jag för en stor installation under ”Jul på Fredriksdal i Helsingborg. Ett populärt evenemang som lockar massor av besökare. Magisk stämning i parken och bland de gamla stadskvarteren. De som har marknadsstånd där, säljer saker som oftast inte går att hitta på andra ställen. Mer om hela installationen finns under fliken INSTALLATIONER.

I de magiska gångarna av åldriga avenbokar brukar olika installationer locka besökarna till rundvandring. Bland de inslag jag hade i mitt arrangemang som gick under namnet ”Genom is och eld” fanns bland allt annat alternativa julgranar, eller fria tolkningar på begreppet julgran.

Vikgran low 7913

Vikgranen var tillverkad av två 10 mm plywoodskivor som figursågades för att kunna träs i varandra. Målades och sedan fäste jag några julprydnader med häftpistol. Bara att dela när julen var över och ställa undan. Detta är en traditionell modell för bordsdekorationer som jag blåste upp till storformat.

 

Gardena-gran 7911

Gardena-granen har i mitten ett avloppsrör. I det borrade jag hål och trädde in avklippta bitar av vanlig trädgårdsslang i vilka jag trätt en kraftig ståltråd för att grenarna inste skulle sloka. Några kulor och vips var den färdig.

 

Granstång low beskur 7914

Granstången fick en påhittad historia som kändes trovärdig. I ett par byar i närheten av Rättvik görs denna granvariation som placeras framför boningshuset. Låter nästan rimligt och sanningsenligt. Lämplig sång för dansen är ”Räven raskar över isen”.

 

VIPPgran 7912

 

Vipp-granen består av ett stort antal dammvippor som kortats av respektive förlängts, något som visade sig vara ett mödosamt arbete. I mitten ett avloppsrör där jag borrade hål för vippornas ståltrådar. Men en dekorativ granvariant som nu upplever ännu en ny säsong hemma i vardagsrummet.