Blombergs franska försök

Klara Soppteater vid Stockholms Stadsteater. En bejublad uppsättning med Pia Johansson och Mats Qviström i rollerna som Elinor och Hans Blomberg.  Premiär 1999 och därefter fanns Blombergs på repertoaren under näst intill fyra år.

Blombergs program001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REGI: Lennart R Svensson
ELINOR: Pia Johansson
HANS:  Mats Qviström.
SCENOGRAFI: Marika Feinsilber

”Blombergs” var ursprungligen skriven som en lång enaktare som kortades ner till soppformatets 55 minuter för Stockholms-uppsättningen. Allra först var tanken på att den skulle vara en sit com för TV. Pjäsen handlar om det äkta paret Elinor och Hans som åker till Paris på kärlekssemester, dvs de vill gjuta nytt liv i sitt äktenskap, något som visar sig inte vara det lättaste.

Positiva recensioner

Efter urpremiären skrev Gaby Wigardt i Svenska Dagbladet:
”…Pia Johansson och Mats Qviström hittar tonen från första stund i ett komedispel på hög nivå. Replikerna står som spön i backen…Henrik Valentins ovanligt kvicka och infallsrika manus…Blombergs franska försök är ett utmärkt exempel på Soppteater när den är som bäst.”

Gotlands länsteater gjorde en version som helaftonsföreställning med franska visor efter paus. De satte upp den som lunchteater och turnerade därefter med stor framgång på små spelplatser över hela Gotland. Skådespelerskan Lena Bogegård gestaltade först Elin Blomberg och tolkade sedan franska visor i andra akten. Pjäsen har sedan även satts upp av Västsvenska Dans och Teater samt av ett par teatergrupper.

Uppföljningspjäser

Det finns två fristående fortsättningar:
– Blombergs beska besök
– Blombergs on the beach

Med en rutinerad ensemble kan man mycket väl som en laddad helkväll spela  ”Blombergs franska försök” och ”Beska besök” s a s back-to-back med en mellanliggande paus. I ”Beska besök” finns mannens mamma även med. Vi möter här makarna Blombergs på hemmaplan.

Henrik Valentin är en sida från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@henrikvalentin.se

Copyright informo-09 | Admin