Nu visar den ena efter den andra rosen upp sig under några korta veckor. Constance Spry som pryder framsidan på Ödelagd är nästan i samma form som tidigare. Fast kaskadpilen skuggar vilket hämmar blomningen.
Alchymist frodas mot söderväggen och Rosa Helene och Kifsgate är i bra form men måste bindas upp bättre.
Lusten att trädgårdera får sin belöning. Fantastiskt att någon hundring för en planta kan ge oss odlare en sådan ögonbedövande belöning. År efter år. Ja, ja, svartrost, mjöldagg och annat ställer till det. Men i alla fall.
Med utgångspunkt från bland annat mina böcker ”Om lusten att trädgårdera” och ”Ödelagd” kommer jag att berätta och kåsera om trädgårdspassioner hos Bedas Gröna i bokbyn Borrby den 6 juni kl 14
Att få tillfälle att prata om trädgårdspassioner den 6 juni är extra stimulerande med tanke på all den underbara blomning och grönska vi är omgivna av just nu. Normalt finns jag i trädgården i Vitaby vid den här tiden. Just denna drivkraft går som en röd tråd genom mycket av mitt skrivande.
Ursprungsupplagan i danskt band (mjuka inviksflikar och fullformat) är i princip slutsåld utom en liten restupplaga som ligger i Adlibris Fyndhörna för enbart 55 kr ytterligare en kort tid.
Därför finns nu en pocketupplaga ute. Tillgänglig i alla typer av bokhandel, fysisk som på Internet (Adlibris), (Bokus), (CDon) (länkar till resp). Priser allt från 39 kr till 65 kr.
Perfekt som ge-bort-bok till trädgårdsintresserade.
Formgiven av Tintin Blackwell.
Upplagan av OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA i danskt band, dvs med mjuka inviksflikar är snart slut. En liten upplaga finns kvar hos Adlibris, där den i Fyndhörnan inte kostar mer än 55 kr (ordinarie 110:-).
Men sedan kommer TRÄDGÅRDERA i en pocketversion som ska finnas tillgänglig i alla typer av bokhandel.
Där i Fyndhörnan finns för övrigt augusti månad ut ÖDELAGD till 78:-
Söndagen den 17 november besöker jag Sällskapet Trädgårdsamatörerna, Bohuslän-Dalslandskretsen (länk) med ett föredrag rubricerat Från äppelodling till dammträdgård.
November är en mycket lämplig månad för trädgårdsföredrag, nu när krukorna är tömda eller inflyttade och stormarna skakar bladen från trädkronorna. Nya lökar är planerade och frökatalogerna är snart inom synhåll.
November är också en passande månad att läsa om, detta hatobjekt, i ”Tick tack tiden består”.
Söndagen den 24 mars började TV8s programserie TRÄDGÅRDSTOPPEN (länk). Redan i första programmet mötte tittarna en trädgård som står mig väldigt nära på Österlen…
Kul om begreppet ”trädgårdera” genom programmet också når ut och får bättre spridning. Det är redan på gång. En hel del trädgårdsmänniskor har börjat använda det – även i skrift.
Lite draghjälp kan kanske programmet ge min bok ”Om lusten att trädgårdera” . Och därmed får förhoppningsvis romanen ”Ödelagd” också en dunk i ryggen. Den finns till kanonpris på bokrean hos Adlibris.
Söndagen den 24 mars är det säsongstart för TRÄDGÅRDSTOPPEN i TV8. Redan i första programmet dyker en mycket närstående trädgård på Österlen upp.
Förhoppningsvis kommer begreppet ”trädgårdera” att få lite utrymme, vilket i sin tur kan bli lite draghjälp åt boken ”Om lusten att trädgårdera”. Flera trädgårdsmänniskor har faktiskt börjat använda uttrycket i stället för detta med att arbeta.
Kanske kan uppmärksamheten leda till att även romanen ”Ödelagd” får lite uppmärksamhet. Den finns nu till suveränt pris hos Adlibris i deras rea.
Torsdagen den 2 augusti kl 14.30 kommer jag att ha ett kåseriprogram hos Österlenkryddor (länk), utanför Köpingebro, nordväst om Ystad.
En generös kaffebuffé står då uppdukad. Föranmälan till Österlenkryddor på 0411-55 06 06.
Temat är ”Om lusten att trädgårdera” med djärva utflykter till tankar och texter på trädgårdstemat.
Måndagen den 2 juli har vi visning av trädgården i Vitaby inom ramen för Rosfesten på Österlen. Bara fasta tider: 13, 14 o 15. Förhandsanmälan på tel 0727-45 44 40. Begränsat antal per visning och en avgift på 20 kr/person. Mina böcker finns då även till försäljning med garanterat förmånliga priser. Rundvandringen med förklaring av trädgårdens historia och utveckling samt växter och skötsel med betoning på rosor såklart.
Rosen på bilden är en av favoriterna: Charles de Mills från Raskarums plantskola.
Trädgårdar med klot och annat formklippt av buxbom lever under ständigt hot för den svampsjukdom som sprider sig över landet. Vi som just har mycket av denna tacksamma växt bävar. Kommer vi att drabbas och när i så fall? Angrips all buxbom i våra trädgårdar eller bara vissa plantor?
Att trädgårdera innebär också ett liv i osäkerhet vid sidan av all den lust det innebär att ha en trädgård. Min bok ”Om lusten att trädgårdera” (länk) tar upp just det.
Här ett par bilder från den egna trädgården på Österlen som i sommar kommer att besökas av några olika föreningar, bl a Täby Vallentuna Trädgårdsförening och Kullabygdens trädgårdssällskap.
Aklejorna sprider sig som kvalificerat ogräs. Dyker upp överallt. Mest de traditionellt blå, men även mörkt blålila och rosa. Snyggt när de är många och det på rätt plats. Ståtliga allium skapar kontrast av former men med samstämda färger.