Rosprakt

Kommentarer inaktiverade för Rosprakt

Constance_2529 LowNu visar den ena efter den andra rosen upp sig under några korta veckor. Constance Spry som pryder framsidan på Ödelagd är nästan i samma form som tidigare. Fast kaskadpilen skuggar vilket hämmar blomningen.

Alchymist frodas mot söderväggen och Rosa Helene och Kifsgate är i bra form men måste bindas upp bättre.

Lusten att trädgårdera får sin belöning. Fantastiskt att någon hundring för en planta kan ge oss odlare en sådan ögonbedövande belöning. År efter år.  Ja, ja, svartrost, mjöldagg och annat ställer till det. Men i alla fall.

 

Alchymist_2629 lowKif o Helene_2656 low

Kåserande föredrag i Borrby

Kommentarer inaktiverade för Kåserande föredrag i Borrby

IMG_2421[1]

Med utgångspunkt från bland annat mina böcker ”Om lusten att trädgårdera” och ”Ödelagd” kommer jag att berätta och kåsera om trädgårdspassioner hos Bedas Gröna i bokbyn Borrby den 6 juni kl 14

Att få tillfälle att prata om trädgårdspassioner den 6 juni är extra stimulerande med tanke på all den underbara blomning och grönska vi är omgivna av just nu.  Normalt finns jag i trädgården i Vitaby vid den här tiden. Just denna drivkraft går som en röd tråd genom mycket av mitt skrivande.

HV bland gullregn_2367

TRÄDGÅRDERA nu i pocket

Kommentarer inaktiverade för TRÄDGÅRDERA nu i pocket

Pocket på trappan lowUrsprungsupplagan i danskt band (mjuka inviksflikar och fullformat) är i princip slutsåld utom en liten restupplaga som ligger i Adlibris Fyndhörna för enbart 55 kr ytterligare en kort tid.

Därför finns nu en pocketupplaga ute. Tillgänglig i alla typer av bokhandel, fysisk som på Internet (Adlibris), (Bokus), (CDon) (länkar till resp). Priser allt från 39 kr till 65 kr.

Perfekt som ge-bort-bok till trädgårdsintresserade.

Formgiven av Tintin Blackwell.

Trädgårdera i danskt band snart slut

Kommentarer inaktiverade för Trädgårdera i danskt band snart slut

I ruin 1107 lowUpplagan av OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA i danskt band, dvs med mjuka inviksflikar är snart slut. En liten upplaga finns kvar hos Adlibris, där den i Fyndhörnan inte kostar mer än 55 kr (ordinarie 110:-).

Men sedan kommer TRÄDGÅRDERA i en pocketversion som ska finnas tillgänglig i alla typer av bokhandel.

Där i Fyndhörnan finns för övrigt augusti månad ut ÖDELAGD till 78:-

 

Från sommar till vinter på 5 tim

Kommentarer inaktiverade för Från sommar till vinter på 5 tim

bhananer low P1240167Från sommarvärmen på Madeira tar det inte mellan 4,5 och 5 tim att komma till nordisk vinter i Köpenhamn/Kastrup. Från 17-18 grader till minus 4 grader. Från grönska, bananodlingar och blommande kameliaträd till snötäckta marker. Och tvärt om.

En vecka på Madeira är vitaliserande på många sätt. Man vandrar längs levador, åker på hisnande bil-/bussturer upp i bergen där det dock kan vara dimmigt och regnigt och njuter av lagrat madeiravin. Inget strandliggande för det finns inga sandstränder men massor av upplevelser som vitaliserar och ger huden välbehövligt tillskott av D-vitaminer. För de odlingsintresserade finns upplevelser i mängd även om alla fälten med friväxande agapanthus inte blommar än. Att vandra genom bananodlingarna som klättrar upp längs bergssidorna är en upplevelse i sig. Detta var verkligen ett välkommet besök för en som pläderar för att man ska trädgårdera!

Nedan en bild på den sorts trädljung som växer längs bergssidorna, växterna ”mjölkar” molnen så vattendropparna i regn och dimma sätter sig på de små barrliknande bladen. Vattnet rinner ner längs stammarna och leds sedan via kanalerna till de tusentals terrasserade odlingslotterna på sluttningarna. Därför gör man vallar även i grönsakslanden så man kan leda dit vattnet från levadorna. Sinnrikt! Madeiras södra del kan bli varm och torr på sommaren och då behövs detta bevattningssystem extra väl. Det är ofta dimmigt uppe i bergen året runt.

Trädljung low P1230120

Begonia low P1230143

Odling low P1240161

agapanthus low P1220095Cykelstaket low P1250217Kamelia low P1250216Mat på balkongen low P1210054

gula stånds low P1250225

Trädgårdsföredrag i Uddevalla

Kommentarer inaktiverade för Trädgårdsföredrag i Uddevalla

Charles d M low 6151Söndagen den 17 november besöker jag Sällskapet Trädgårdsamatörerna, Bohuslän-Dalslandskretsen (länk) med ett föredrag rubricerat Från äppelodling till dammträdgård.

November är en mycket lämplig månad för trädgårdsföredrag, nu när krukorna är tömda eller inflyttade och stormarna skakar bladen från trädkronorna. Nya lökar är planerade och frökatalogerna är snart inom synhåll.

November är också en passande månad att läsa om, detta hatobjekt, i ”Tick tack tiden består”.

Sista veckan med fyndpris

Kommentarer inaktiverade för Sista veckan med fyndpris

På badhandduk lowKampanjen på Adlibris (länk) med fyndpris på mina böcker ÖDELAGD samt OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA slutar den sista juni.

Feel-good-romanen Ödelagd (länk till Adlibris) kostar nu bara 79:- för 477 sidors inbunden och engagerande sommarläsning. Sträckläsning har flera intygat om. ”Ulla” fick boken en måndag och natten till onsdag kunde hon lägga den till sidan. Trots heltidsjobb på dagarna. Boken har en speciell hemsida (länk) med växtpresentationer, recept, vintips och mycket annat.

Krönikesamlingen Om lusten att trädgårdera (länk till Adlibris) kostar just nu bara 55:- för 155 sidor bundna i danskt band, dvs mjuka inviksflikar och innehåller 22 olika kåserier/korta essäer om olika företeelser i trädgårdslivet – vissa kanske provocerande som ”Kan man ha för många rosor?”, ”Fula blommor och vackra ogräs”.

Bägge böckerna finns för omedelbar leverans av Adlibris.

Trädgårdstoppen i TV8

Kommentarer inaktiverade för Trädgårdstoppen i TV8

Pumpträdgården low 456Söndagen den 24 mars började TV8s programserie TRÄDGÅRDSTOPPEN (länk). Redan i första programmet mötte tittarna en trädgård som står mig väldigt nära på Österlen…

Kul om begreppet ”trädgårdera” genom programmet också når ut och får bättre spridning. Det är redan på gång. En hel del trädgårdsmänniskor har börjat använda det – även i skrift.

Lite draghjälp kan kanske programmet ge min bok ”Om lusten att trädgårdera” . Och därmed får förhoppningsvis romanen ”Ödelagd” också en dunk i ryggen. Den finns till kanonpris på bokrean hos Adlibris.

Charles de Milles low 6107

Trädgårdstoppen i TV8

Kommentarer inaktiverade för Trädgårdstoppen i TV8

Pumpträdgården low 456

Söndagen den 24 mars är det säsongstart för TRÄDGÅRDSTOPPEN i TV8. Redan i första programmet dyker en mycket närstående trädgård på Österlen upp.

Förhoppningsvis kommer begreppet ”trädgårdera” att få lite utrymme, vilket i sin tur kan bli lite draghjälp åt boken ”Om lusten att trädgårdera”. Flera trädgårdsmänniskor har faktiskt börjat använda uttrycket i stället för detta med att arbeta.

Kanske kan uppmärksamheten leda till att även romanen ”Ödelagd” får lite uppmärksamhet. Den finns nu till suveränt pris hos Adlibris i deras rea.

Föredrag i Nybro om att trädgårdera

Kommentarer inaktiverade för Föredrag i Nybro om att trädgårdera

Källan low 6188 kopieraSöndagen den 14 oktober kl 14 (!) blir det trädgårdsföredraget ”Om lusten att trädgårdera” hos Trädgårdsamatörerna i Nybro (länk). Lokalen är Kristallen.

Det blir extra roligt eftersom jag har en påtaglig rottråd till grannstaden Kalmar och dessutom har jag några kontakter i Nybro.

Utgångspunkt för detta bildföredrag är boken med samma namn ”Om lusten att trädgårdera” med flera lite lagom provocerande ämnen som Kan man ha för många rosor, Fula blommor och vackra ogräs, Den sista trädgården, Prata inte pengar.

Och ganska naturligt kommer även oktoberkåseriet ur ”Tick tack tiden består” (länk) med på en hörna.

Henrik Valentin är en sida från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@henrikvalentin.se

Copyright informo-09 | Admin