Bröllopsfeber som sommarteater

Kommentarer inaktiverade för Bröllopsfeber som sommarteater

Utspel beskuren low 3586Med start torsdagen den 30 juni serveras en musikalisk komedi på Hotell Blå Blom (länk) i Gustavsberg.  Varje torsdag och söndag fram till 14 augusti blir det tillfälle för publiken att tänja rejält på smilbanden.

Föreställningen är nu utbyggd till två akter, fyllda med smittande musik och roande dialog. Elin Johansson Kortesalmi och Johan Rudebeck gestaltar singelparets slingrande resa mot vigeln. Allt till musik framförd av Eric Skarby. En fartfylld och roande föreställning på hotellets speciella utescen där man även kan få sig till livs en hel del ät- och drickbart. Teatern har kommit till Gustavsberg! Biljetter via Ticnet.

Elin har en lång rad framträdande roller bl a på Oscars på sin meritlista, Johan har synts i allt från deckare till enmansföreställningar som hyllade musikalspeglingen ”My favorit flopps”. Eric Skarby har trakterat tangenterna i många olika sammanhang. Mitt bidrag till föreställningen är merparten av dialogerna samt några sångtexter.

Fler bilder (pressbilder) finns på producenten Flahooleys hemsida (länk)

Bröllopskopp low 907

RUT-avdrag i drastisk komedi

Kommentarer inaktiverade för RUT-avdrag i drastisk komedi

pengar low beskuren 116Min pjäs EN LIVAKTIG MAMMA blir allt mer aktuell. Diskussionerna om RUT- och ROT-avdragen hjälper till. Och i pjäsen har den 25-årige sonen Lilleman/Richard kommit fram till ett utmärkt sätt att tjäna pengar genom dessa avdrag.

Föräldrarna är i desperat behov av ökade inkomster. En felspekulation på bostadsmarknaden har försatt dem i en prekär situation. Att tvingas flytta hem till sin åldriga mamma är ingen drömsituation för en medelålders kvinna och hennes familj. Men om mamman avled skulle allt förändras i ett slag. Dock visar hon sig ganska livaktig.

Pressade av sina respektive livssituationer som är intimt sammankopplade, bollar de fyra sammanboende människorna anklagelser mot varandra och här finns många repliker med bett. Vissa paralleller kan dras till dialogen i min pjäs ”Blombergs franska försök”. Rumsligt fungerar pjäsen även på mindre scener eftersom ”En livaktig mamma” utspelar sig i ett och samma rum. Tre akter och beräknad speltid på 2,5 tim inkl paus.

Fyra tacksamma och utvecklingsbara roller:
Marianne Ohlsson, specialkostansvarig, 50+
Torsten Ohlsson, arbetslös industritekniker, 50+
Lilleman/Richard Ohlsson/Strömberg, 25, entreprenör
Mormor Sonja Strömberg, pensionär, 75+

Mera Bröllopsfeber

Kommentarer inaktiverade för Mera Bröllopsfeber

Utspel beskuren low 3586Nu kommer fler chanser att se denna föreställning om paret som kvällen före sitt bröllop fylls av tankar och funderingar. En kabaré eller musikteater med nyskrivna texter och många kända melodier. Bröllopsfeber är en föreställning som lockar fram både muntra skratt och eftertanke. Se den som butiksteater eller som restaurangföreställning.

Plats: Den numera allt mer inarbetade scenen i Holmqvists Mode, Skånegatan 53 på Söder i Stockholm. Butiksteater där miljön i sig blir en upplevelse.

Tid: Tisdagar i mars: 15, 22 och 29 mars.

Plats: Hotell Blå Blom i Gustavsberg satsar också på Bröllopsfeber. Föreställning och trerättersmeny, ett evenemang utöver det vanliga. En festlig helkväll.

Tid: Fredagar i mars: 18 och 25 samt fredagen den 1 april.

På scen: Elin Johansson-Kortesalmi och Johan Rudebeck, vid pianot Eric Skarby. Min insats består av merparten av de nyskrivna texterna och ett par sångtexter.

EFA_1_mini matbord justeradJag började med att skriva: Var finns männen i kulturen? men då hamnar frågan mitt uppe i ett resonemang om kultur och vad den egentligen omfattar (DNs ledare). Fotboll och grilla flintastek – är inte det en del av vår kultur? Eller bara sånt som konst, actionfilm, arkitektur? Därför begränsar jag mig dock här till TEATER och då med strålkastarna riktade mot salongen för en gångs skull.

EFA_lans_mini justerad

 

 

 

 

 

När jag torsdag kväll, den 27 maj, var och såg pjäsen En familj på Dramatens lilla scen dök frågan om de frånvarande männen upp av sig själv. På scenen är könsfördelningen ungefär 50-50 eller åtminstone 55-45 till kvinnornas fördel. Detta avspeglades sig inte i salongen där vi män kanske utgjorde 10%. Åldersfördelningen låg lite förenklat på 50 + vilket i sig inte är fel, inte alls. Man ska inte som en teaterchef gjorde på en stadsteater i en skånsk stad. Han skällde ut en liten tapper skaran till publik för att det inte kommit fler. Nästa gång dök ännu färre upp.

Pjäsen på Dramaten är ett synnerligen underhållande familjedrama om en man som försvinner och lämnar hustrun och de tre döttrarna med respektive män, en syster och svåger.  Marie Göranzon är fullständigt lysande som den tablettmissbrukande hustrun – tala om bett i replikerna!

Liet hus o stort low 4579

10% män i salongen

Men kan detta ämne med en familj i upplösning inte vara av intresse för män? Vi kommer alla från någon form av familj, många tillhör en eller flera familjebildningar. Dramaten har suveräna skådespelare. Men ändå inte fler än ca 10% män i den nästan fullsatta salongen. 15% om jag ska vara generös. Jag har inget svar på denna manliga frånvaro.

Själv har jag skrivit flera pjäser med kvinnor i de dominerande rollerna och min roman Ödelagd har en kvinna i centrum. Så kanske har jag som författare inrättat mig i ledet. Kim Anderzon lockar med sina drastiska monologer massor av kvinnor. Krister Henriksson med exempelvis Doktor Glas också.

Hur ska en pjäs vara uppbyggd för att locka män? Svaret finns kanske på privatteatrarnas komedier och musikaler. Där klättrar männens procentsiffra kanske upp till 40% rent utav. Är de för att de förhållandevis dyra biljetterna fordrar en manlig inkomst.

Listerby kyrka low 4637Relationsyrken

Kan det finnas en vidarekoppling till yrken med relationer och kommunikationer? På läkarutbildningarna talar man om könskvotering för att inte alla läkare i framtiden ska vara kvinnor (förr var det tvärt om). Kvinnor dominerar bland präster för att inte tala om på lärarutbildningarna med möjligt undantag för den handfull som överhuvudtaget vill bli matte och kemilärare. Bland jurister finns numera ett växande antal duktiga kvinnor. Så vart tar männen vägen?

Säg inte annat än att ett teaterbesök väcker frågor.

Föreställningsfoton från En familj: Roger Stenberg, Dramatens pressbild

Det är alltid lika konstigt att bli klar med en pjäs. Och nu är jag där igen. En komedi om än aldrig så allvarlig i botten och med svarta kanter. EN LIVAKTIG MAMMA är titeln. Ett komiskt familjedrama med mamma Marianne, pappa Torsten, den 25 årige sonen Lilleman och mormodern Sonja.

Alla ska samsas om ytan i mormoderns från början minimalistiskt inredda och inte alltför rymliga hus hus. För satsningen på en exklusiv bostadsrätt gick åt skogen för makarna när räntorna steg och Torsten blev av med jobbet. Och finns det något försmädligare än att köpa dyrt och tvingas sälja billigt för att sedan sitta med en del lån kvar och ingen bostad som tillgång. Mycket längre kan näsorna inte bli. Och med vilka pengar ska räntorna betalas? Kan tonen mellan de involverade bli annat än uppskruvad. Och det gör sig på scen. Komiken dallrar.

 

Exteriör low beskur moln 1618

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upplägget är hämtat direkt ur verkligheten. Men en komedi? Jo, för det är en dynamisk dialog och drastiska situationer som driver handlingen. Inte minst när Torsten fylls av tankar på att det bästa vore om hans svärmor fick en ny bostad six feet under.

Fyra tacksamma roller, mycket komiskt munhuggande och flera oneliners. En pjäs som är tänkt att engagera en publik under 2,5 tim inkl paus. Se även under fliken Dramatik.

Henrik Valentin är en sida från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@henrikvalentin.se

Copyright informo-09 | Admin