Trädgårdsföredrag om lust

Kommentarer inaktiverade för Trädgårdsföredrag om lust

HV med Felicité Parmentier low 5837Julfirandet är inte slut innan det är dags för mig att lämna tankarna på kabarén ”Ingen tid för julefrid” på Helsingborgs Stadsteater och börja frossa i allt det sköna som hör trädgårdslivet till.

Onsdagen den 11 januari kl 19 är det dags för årets första trädgårdsföredrag som äger rum på Stadsbiblioteket i Helsingborg. Arrangör är Helsingborgs Trädgårdsförening.

Dagens ämne är ”Från äppelodling till dammträdgård” som handlar mycket om den egna trädgården på Österlen. Självklart kommer den senaste boken ”Om lusten att trädgårdera” bli en referens eftersom den handlar en hel del om just denna trädgårds tillkomst.

Så här skriver Helsingborgs Trädgårdsförening i sitt program:

”Författaren Henrik Valentin visar och berättar i bild och ord hur en bit skånsk, besprutad äppelodling stegvis förvandlas till en prunkande oas. En riktig cottage garden med snirklande gångar, gröna och lummiga rum, skyddande häckar, en rejäl näckrosdamm som fyllts av intressanta växter. Den anlagda ruinen St Vitolfs källa skänker ytterligare dramatik och skönhet åt trädgården. Trädgården besöks varje år av flera trädgårdsföreningar och är omskriven i olika trädgårdstidningar. Delar av förvandlingen har Henrik beskrivit i sin bok ”Om lusten att trädgårdera”.

Hbg trädgårdsförening 11 jan001

Smaklig höst

Kommentarer inaktiverade för Smaklig höst

Krusig kål low 4554

Medan mina egna kålplantor har gått ett sorgligt öde tillmötes genom först försommarkyla, sen torka och hög värme samt slutligen glupska larver och sniglar, föll jag i stum förundran över exemplaren på Fredriksdals Museer och trädgårdar i Helsingborg. I deras köksträdgård som är kunnigt vårdad av Philip Plönninge prunkar kålplantorna på ett osannolikt sätt.

Rödkål low 4559Kan man annat – med snålvattnet porlande i mungiporna – än planera rätter med kål och andra läckerheter? Men verkligheten bakom dessa frodiga grönsaker är naturgödsel, bra markbearbetning, vatten och värme samt till slut ett finmaskigt nät över hela härligheten som stänger ute alla höggravida fjärilar och andra illasinnade och glupska varelser. Samtidigt som man förstår dem mer än väl, för vad tänker vi själv göra när kålen, morötterna, purjon och allt det andra är i perfekt köksstadium? Rört smör och flingsalt väntar på skockorna.

Kronärtskocka low 4568

Hos trädgårdsmästaren John Taylor i Slottsparken i Malmö prunkar även kronärtskockor. Vilken härlig och smakrik höst vi går tillmötes!

Kronärtskocka Malmö low 4635

Härliga trädgårdsföreningar

Kommentarer inaktiverade för Härliga trädgårdsföreningar

Efter besök hos två olika trädgårdsföreningar (skånska Skurup/Söderslätts och blekingska Jämjö) med några dagars mellanrum i förra veckan kan jag bara konstatera att det finns väldigt många trevliga och engagerade människor som sätter av mycket tid och energi med att lägga upp program för medlemmarna. Det är en sann fröjd att komma ut och berätta om min roman Ödelagd där huvudpersonen Helena går igenom de olika stadierna i sitt trädgårdsliv som hon delar med många i verkligheten. Medlockad på ett föredrag, blir intresserad, anmäler sig som medlem, åker med på en trädgårdsresa, besöker andras trädgårdar, läser böcker, träffar folk, utbyter erfarenheter och kanske plantor och sticklingar… I Jämjö ägnade jag merparten av tiden till bildföredraget ”Från äppelodling till dammträdgård”, som är en beskrivning av utvecklingen av den egna trädgården på Österlen.

Sofiero vasxbönor low 011Bilden visar en del av installationen ”Roten till det goda” som jag gjorde till Den stora trädgårdsfesten på Sofiero i Helsingborg 2004. Här väcktes tankarna om den köksträdgård, eller potager, som kom några år senare.

Den 14 april är det dags för besök i Halmstad hos Hallands trädgårdsförening som jag tidigare besökt några gånger. Ett kärt återseende.

Kärlek, sex och andra katastrofer på scen igen

Kommentarer inaktiverade för Kärlek, sex och andra katastrofer på scen igen

Den 3 mars är det dags igen för den lilla kabarén ”Kärlek , sex och andra katastrofer” att ta scenen på Reginateatern i Uppsala i besittning som lunchteater. Det är en musikalisk blandning av mer eller mindre kända sånger och nyskrivna monologer och dialoger som jag har skrivit merparten av – inklusive ett par sångtexter. I denna lunchföreställning gör Elin Johansson-Kortesalmi rollen som KVINNAN. Elin övertog helgen 12-13 februari den kvinnliga huvudrollen i ”Singin´in the rain” på Oscars. Hon har normalt en annan roll, men är även sk understudy till Hanna Lindblad som deltog i Melodifestivalen. MANNEN i kabarén görs av Johan Rudebeck som är den verklige mångsysslaren med flera egna produktioner som alla baserar sig på musikaler. Vid pianot finner man Eric Skarby som trollar fram toner till sånger av Povel Ramel, Hasse & Tage, Stephen Sondheim m fl.

Föreställningens ramhandling är att ett par träffas sista kvällen som singlar, ogifta och till synes fortfarande fria. Det är mycket som rör sig i deras huvuden: minnen från möten, tankar om framtiden, frågan om de verkligen har fattat rätt beslut. Är han den rätte, är hon den rätta? Passar de ihop?

Kärlek 2 beskur

Kärlek 1 beskur

Kärlek 3 beskur

 

Åter till Mosebacke
Efter Uppsala är det stockholmarnas tur att åter möta detta kärleksfulla gnabb. Föreställningen ges på Mosebacke i Cornelisrummet, fyra torsdagar i april med start 8 april (+ 15, 22, 29). Alla dagarna kl 19.00.

 

Sundsutsikt
Elin och jag har samarbetat en gång på scen i den framgångsrika kabarén ”Sundsutsikt sökes” på Helsingborgs stadsteater där Birgit Carlstén medverkade och regisserade. BoBo Eriksson ingick också i ensemblen och musikern Johan Ohlsson skrev musik och var medverkande musiker. Förutom att jag stod på scenen svarade jag för textmaterialet och var producent. Trettio utsålda hus under en period som förlängdes gång på gång. Sedan var vi tvungna att lägga ner eftersom andra jobb väntade på ensemblen.
Läs mer om Sundsutsikt under Dramatik, Uppförda pjäser.

Eget beröm luktar gott

Kommentarer inaktiverade för Eget beröm luktar gott

Kanske ska vi tacka herr Ranelid för att det inte är fel att högt uttala att man är bra, bättre, bäst. Att sitta och mumla något om att man är oförtjänt förbisedd leder ingen vart. ”Jag borde få Piratenpriset, jag är värd det!” Sånt väcker uppmärksamhet och publiciteten är självgenererande. En sida i lokalpressen ger en tvåspaltare i en kvällstidning, ger ett inslag i Kulturnytt som ger uppslag i två kvällstidningar, som ger GomorgonTV följt av Go´kväll, Förkväll, P4 extra med Lotta Bromé ger Annika Lantz, ger läsare, ger uppdrag, ger Skavlan.

Sen köper man en ny nummerskylt till sin bil som först måste bytas till något som sticker ut, ja, som sagde Ranelid, (dock knappast försagde).

Vitaby kyrka low 2991

I brist på en bild av Brösarps kyrka tar jag Vitaby kyrka som är en av de vackraste på Österlen.

Jag deltog en gång i en uppläsning på Österlen tillsammans med en hel knippa författare som kommit ut med böcker och som hade någon form av anknytning till sydöstra Skåne. Arrangörerna i Brösarp hade ett brett startfält med Jacques Werup, Bertil Torekull, Lena Katarina Swanberg, Elsie Rydsjö och ett par till. Samt Björn Ranelid. Alla satt vi en vacker halvcirkel framme i koret i Brösarps kyrka som var fylld till bristningsgränsen. Alla satt vi där och väntade på att få göra våra piruetter. Nästan alla. Herrar Werup och Ranelid behövde inte sitta med ett leende på läpparna och vänta på sin tur. De gjorde sina respektive entréer och sortier från och till sakristian. A-lag och B-lag. Trots att den charmerande Elsie hade skrivit en rad med böcker som sålt mer än dessa två herrars tillsammans antar jag. Men så ska en slipsten dras. Om man vill vara NÅGON.

Avund och avundsjuka som en dödssynd (som Sissela Kyle pratade om i TV nyligen)? Visst. Lika bra att erkänna det. Men kanske är det en sporre? Till att utmana sina egna gränser, de begränsningar man låter rama in sin tillvaro. Jag blir i alla fall vansinnigt glad när några som läst min första roman, Ödelagd, skriver mail och efterlyser uppföljaren. Hur det gick sen. Och när en anmälare i en tidning skriver om sträckläsning och ”svårt att lägga boken ifrån mig” blir hållningen rakare. Skylt 0970

Men nog borde kommittén till Piratenpriset tänka om när de läst detta: Piratenpriset åt alla. Någon rättvisa får det ändå vara i tillvaron.

Henrik

Som är i livet och ändå har en författarskylt i rostfritt utanför uppväxthemmet på Hövitsmansgatan 3 i Helsingborg

Henrik Valentin är en sida från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@henrikvalentin.se

Copyright informo-09 | Admin