Snart ny omgång föreställningar

Kommentarer inaktiverade för Snart ny omgång föreställningar

Ljus i oktobermšrkerDen första spelveckan av ”Ljus i oktobermörker – musikalisk  berättarteater om de danska judarnas dramatiska flykt och mottagandet i nordvästra Skåne år 1943” i Teatersalen på Dunkers Kulturhus (länk) är avslutad. Det har varit både offentliga föreställningar och för skolor. Nu uppehåll till den  16 oktober och därefter den 17 (båda kl 19), följda av den 18 och 19 (båda kl 15).  Sedan gästspel i Höganäs på Café Amanda i biblioteket den 20 kl 16.

Elin Kortesalmi, Johan Ohlsson och jag själv har verkligen njutit av den fina publikkontakten. Fin ljussättning av teknikern Viktor på Dunkers och storartad support av utställningspedagogen Anja Petersen.

Föreställningsfoto: Görgen Persson

Konsten att nå ut

Kommentarer inaktiverade för Konsten att nå ut

Flyer18aug low

Stöd och kontakter

För en fri grupp inom teater är ett av de stora problemen att nå ut till sin publik. Många kan vara intresserade av att se en viss föreställning, men de nås inte av information om att den finns.

Genom det stöd som produktionen fått av Dunkers Kulturhus, Helsingborgs Kulturnämnd, Svensk-Danska Kulturfonden och Sparbanksstiftelsen Gripen (Sparbanken Öresund) har Kulturföreningen Kustliv och producenten Comedie Compagniet ändå möjlighet att nå ut.

Ljus baksida kopiera low

Vi vet genom möten med olika människor att det finns ett stort intresse av att få veta mer om vad som egentligen hände i oktober 1943 här längs kusten – och varför.

Ett exempel: Från att kategoriskt sagt nej till att släppa in judiska flyktingar under hela 30-talet, tvärvände den svenska regeringen i september 1943 och sa ”välkomna” till alla danska judar. Det gjorde flykten möjlig. Judar i Tyskland samt i Polen och andra ockuperade länder hade ingenstans att ta vägen, ingen ville ta emot dem. Klara paralleller kan dras till dagens situation i Syrien, vart ska flyktingarna ta vägen? Vem vill och kan ta emot dem?

Den A5-flyer som syns ovan är skapad av Carl E Blomberg och de som önskar exemplar för distribution kan beställa genom info@oktober43.se. Den kommer även att finnas i såväl större som mindre format. På baksidan information om speldagar och biljetter.

Vid en informationsträff på Dunkers Kulturhus för VIP-besökare den 29 augusti drog jag på mig 40-talsmundering främst genom rocken Junex Civilfront.  En garanterat varm sak genom att den har insytt vattentätt foder av vaxduk.

bild vip 10

Dunkers lyfter fram nya föreställningen

Kommentarer inaktiverade för Dunkers lyfter fram nya föreställningen

SamlingsgbildNu är biljetterna släppta till föreställningen ”Ljus i oktobermörker”. Dunkers Kulturhus har lagt ut föreställningen på sin hemsida (länk). Biljettkassan: 042-10 74 00 eller genom personliga besök. Biljetter även på Ticnet.

Repetitioner pågår. Manus är spikat och den nya musiken skriven. Elin, Johan och jag repeterar på olika sätt utifrån de geografiska förutsättningarna.

Berättarteater tar form

Kommentarer inaktiverade för Berättarteater tar form

Samlingsgbild lowSkrivandet på föreställningen ”Ljus i oktobermörker” går framåt. Mycket ska in på sextio minuter. Spelperioden på Dunkers Kulturhus är inte i fjärran. Premiären är satt till den 2 oktober. Vid den perioden men också tidigare under hösten sker mycket i Danmark. 70-årsminnet är där en stor händelse.

Det blir bara mer och mer intressant och gripande med dessa människoöden – och hjälpinsatserna vid mottagandet i Sverige med alla engagerade människor.

Medverkande blir Elin Kortesalmi, Johan Ohlsson och jag själv.

Bildmontage av Carl E Blomberg.

Kontakter om oktober 1943

Kommentarer inaktiverade för Kontakter om oktober 1943

Henrik Valentin  tittar på minnessten low 284En hel del människor har hört av sig om vad de hört föräldrar och andra berätta om de danska judarnas flykt över Öresund i oktober 1943. I en del fall har det faktiskt varit människor som haft egna minnen då de som barn eller yngre blivit vittne till dessa dramatiska händelser.

Uppropet som Anja Petersen på Dunkers Kulturhus och jag gick ut med och som ledde till artiklar och inslag i Helsingborgs dagblad, Lokaltidningen Helsingborg, Radio Malmöhus och SundsTV har verkligen gett resultat. Som författare håller jag på att intervjua den ena efter den andra, en otroligt stimulerande uppgift. Minnesstenen utanför rådhuset i Helsingborg som de flesta i staden sett men ändå inte, får i år en allt viktigare betydelse.

Vår hemsida, www.oktober43.se, har fått en del besökare. I Danmark har Judiska Museet i Köpenhamn en sida där vår föreställning inom kort också kommer att publiceras. Detta 70-årsminne av flykten kommer överhuvudtaget att uppmärksammas stort i Danmark.

Start för LJUS I OKTOBERMÖRKER

Kommentarer inaktiverade för Start för LJUS I OKTOBERMÖRKER

Henrik Valenti n vid minnessten low270Nu har det officiella startskottet avlossats för den musikaliska berättarteatern och föreställningen ”Ljus i oktobermörker”. Den kommer att ges i Teatersalen på Dunkers Kulturhus med start 2 oktober 2013 vilket är på dagen 70 år efter det att de första danska judiska flyktingarna kom till Helsingborgstrakten.

Inledningsvis riktas ett upprop till personer som själva varit vittne eller har hört berättelser om mottagandet av dessa tusentals av flyktingar som kom inom loppet av oktober 1943.

Genom Helsingborgs Dagblad, Radio Malmöhus, Lokaltidningen i Helsingborg och andra typer av media riktas riktar jag denna efterlysning av berättelser. Vad kan då vara bättre ställe att posera för en bild än framför den minnessten som står utanför rådhuset i Helsingborg.

Henrik Valentin  vid minnessten beskur low 282Ansvarig från Dunkers Kulturhus sida är utställningspedagogen Anja Petersen. Hon svarar även för uppläggning av ett kommande specialprogram om flykt som vänder sig till skolungdom.

Anja Petersen, Dun kers low 305

Henrik Valentin är en sida från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@henrikvalentin.se

Copyright informo-09 | Admin