Försenad utgivning!!!

Kommentarer inaktiverade för Försenad utgivning!!!

Framsida Trädgårdera 72 dpi

Av trycktekniska skäl måste utgivningen av OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA skjutas fram 14 dagar, dvs till första veckan i april. Men den som väntar på något gott…

Förhands- och provupplagan visar på en trevlig bok, men vissa saker måste dock korrigeras innan pressarna kan köra fram upplagan. Dock kommer den att visas upp på mässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö 24-27 mars. Jag kommer där att prata om boken och trädgårdering:

lörd   26 mars kl 11.00, scen Jordnära i Gunnels Carlsons hörna tillsammans med Christel Kvant
lörd   26 mars kl 14.00, scen Längtan då jag presenterar den nya boken
sönd 27 mars kl 12.30, scen Längtan då jag presenterar den nya boken
förhoppningsvis kommer det då att finnas framme en specialupplaga som säljs i Bok & Bilds monter

Håll ut ni som väntar på boken.

Tintins omslag slutl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 24 mars är officiell utgivningsdag av min nya bok. Lagom till mässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö där jag ska prata om boken och om lusten att trädgårdera i största allmänhet. Detta är en lite ovanlig bok i trädgårdssammanhang, för det är en renodlad textbok, bortsett från omslaget med bilden på St Vitolfs källa och inviksflikarna med nedfallna blad från rosen American Pillar.

Redan 1998 lanserade jag uttrycket ”trädgårdera” i magasinet Femina där Christel Kvant höll i trädgårdssidorna. Bort med trista och missvisande ”arbeta i trädgården” och det tillhörande begreppet  ”trädgårdsarbete” till förmån för mer tilltalande ”trädgårdering”. Engelsmännen säger ju ”to garden” och ”gardening”.

Nu är lusten kring livet i trädgården temat för de 22 kapitlen som boken innehåller. Mitt mål har varit att skriva en underhållande och roande bok samtidigt som den ska väcka både tankar och leda till diskussioner genom ämnen som: Vem har mod att kasta en ros? Finns det fula blommor? Hur bevara barnasinet? Varför betyder vatten så mycket? Samt inte minst det känsla ämnet om den sista trädgården. Det vimlar av böcker kring den första, men det är mycket tunnsått kring den sista. Och vem tänker inte att den trädgård man har idag, oavsett ålder och kraft, den ska bli den sista för aldrig någonsin tänker man lämna den annat än med fötterna före! Ett ämne värt att begrunda och som sig bör det sista kapitlet i boken. 

Trädgårdera-boken kommer att finnas tillgänglig hos välsorterade bokhandlare och hos Internetbokhandeln som Adlibris och Bokus (länkar). Den består av 160 laddade och inehållsrika sidor i mjukt band med inviksflikar, sk danskt band.

Läs mer om innehållet på Fonem Förlags hemsida (länk).

Rosblad low 005

Omslag Trädgårdera lowSå lyder titeln på den bok som kommer ut i slutet av mars.

Det är en bok jag länge velat skriva för alla älskare av livet i trädgården. Innehållet består av krönikor, essäer  och kåserier – kalla dem vad du vill. Det är alltså en textbok. Det är bara på omslagets fram- och baksida som ett par av mina bilder finns. De flesta trädgårdsböcker innehåller många och vackra foton. Här ska läsarna själva få måla upp sina inre bilder vid läsningen. Romanen Ödelagd inbjöd också till sådant skapande eller ska jag säga medskapande.

Begreppet ”trädgårdera” och ”trädgårdering” lanserade jag i Femina för åtskilliga år sedan då Christel Kvant var redaktör för trädgårdsmaterialet. Ett kapitel i den nya boken uppehåller sig därför kring detta intressanta språkbruk.

”Om lusten att trädgårdera” kommer att finnas hos välsorterade bokhandlare, på Internet samt på Fonem Förlags egen hemsida och där i webshopen.

Vanligare att trädgårdera

Kommentarer inaktiverade för Vanligare att trädgårdera

Doktorinnans tulpaner lowI en krönika som publicerades i Femina redan 1998 lanserade jag begreppet ”trädgårdera” som ersättare till ”arbeta i trädgården”. Det var den då trädgårdsansvariga redaktören Christel Kvant (länk) som lät mig upphäva ett fältrop med rubriken ”Sluta med trädgårdsarbete – börja trädgårdera”. Till en början väckte denna språkliga lansering inte något större gesvar. Arbetets söner och döttrar i vårt land var så tillvanda vid arbetsuttryck. Men nu ser jag det allt oftare.

Engelsmännen använder verbet ”to garden” och substantivet ”gardening”. De utgjorde mina utgångspunkter. Och ”trädgårdering” låter väl bra mycket mer sympatiskt än ”trädgårdsarbete”.

Så nu när vi ivriga av förväntan inför våren planterar nya omgångar av tulpanlökar som är sprängfyllda av löften, sker det genom att vi ”trädgårderar”. En sympatisk sysselsättning som förtjänar en sympatisk beteckning. För vårt broderfolk danskarna kan det bli marigare, där använder man ju ordet ”have” för ”trädgård”. Och ”haverera” blir kanske lite missvisande.vå gul tTulpaner003

Henrik Valentin är en sida från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@henrikvalentin.se

Copyright informo-09 | Admin