Sundsutsikt sökes

En Helsingborgsanknuten kabaré med undertiteln: En havsnära kabaré om att ha sitt på det torra. Gavs i trettio utsålda föreställningar på Helsingborgs stadsteater genom ett samarbete mellan Comedie Compagniet och teatern.

REGI: Birgit Carlstén
MEDVERKANDE: Birgit Carlstén, Henrik Valentin, Elin Johansson, BoBo Eriksson
KOMPOSITÖR, MUSIKER: Johan Olsson
SCENOGRAFI: Håkan Nylén/Birgit Carlstén

Sundsutsikt002

Havsutsikt uttrycks i kronor
Mäklarna kan räkna ut hur mycket utsikten är värd. Den har sitt pris. En bit glittrande hav och vips stiger prislappen. Men den innebär också status. Att säga att man köpt en tubkikare är liktydigt med att berätta något annat man har. I Helsingborg finns ett tusental bostäder med någon form av utsikt över havet, här kallat sundsutsikt. Andra städer och orter har också denna viktiga vy.

Eftersom havs-, sjö- och sundsutsikt höjer bostadspriset betyder det också att de boendes ekonomi får betydelse. Och det tog vi fasta på i kabarén ”Sundsutsikt sökes” i nummer som ”Ett nätt litet habegär”, ”Pengapotpurri”, ”Jag är så glad i fonder”, ”Pengasprätt”.

Sundsutsikt004Sundsutsikt005Sundsutsikt009Sundsutsikt001

Nyskriven musik av Johan Ohlsson och återanvända, kända melodier med nya texter hade stor betydelse, precis som det ska vara i en kabaré. Och en trallvänlig slutsång som publiken kunde nynna på när de gick till garderoben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett sångexempel (Elin sjöng):

Behagfullt växande
(Melodi: I min blommiga blå krinolin)
 

I en ombonad penningfåtölj
sitter jag med min aktieportfölj
Jag har gruvor och hus
jag hör skogarnas sus
nya tekniska under gör framtiden ljus.

Med placering i rätt börsbolag
blir jag rikare för varje dag.
Och när uppåt det stiger
jag bockar och niger
ett växande fullt av behag.

Text: Henrik Valentin

Foton på sidan: Ole Jais Nielsen

 

bostad com nu001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planer finns på dels en uppföljningskabaret och dels en motsvarande version på annan ort och med anpassning till lokala förhållanden. Långtgående planering var också gjord för en stockholmsversion i form av kabarén ”bostad.com.nu”. Där stod privatiseringar, bostadsrättifiering och annat i fokus. Många av texterna ligger klara. Scen, ensemble och pengar saknas… Än så länge

 

 

   

 


Henrik Valentin är en sida från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@henrikvalentin.se

Copyright informo-09 | Admin