Ingen tid för julefrid

Får man skämta om julen? Eller är det faktiskt så att denna tid på året inbjuder till det? Om upptrissade förväntningar, om tyngande krav och fullspäckade inköpslistor som knäcker kreditkort. Om påtvingat umgänge som hindrar stillsamt njutande i soffhörnet och en TV-tablå som styr tiderna för julbordets fröjder.

Ensemblen i kabarén ”Ingen tid för julefrid” plockade i högt tempo fram en underhållande rad av välinslagna nummer. Omstöpta julsånger, halsbrytande texter om kvalster i granen, renar med förfrusna mular, plågsamma lekar, matorgier, underbara ensamstunder, påtvingade traditioner, gemenskapens glädje, tindrande barnaögon, misslyckade klappar, ilskna tomtemammor och mycket annat. Allt beskrivet av Henrik Valentins rappa penna.

Med stöd av Helsingborgs Stadsteater och Helsingborgs Kulturnämnd satte Comedie Compagniet upp julkabarén ”Ingen tid för julefrid”. Kulturnämnden i Helsingborg bidrog till att projektet kan genomföras.

Premiären ägde rum lördagen den 3 december kl 15 2011 på stadsteaterns Foajéscen. Åtta föreställningar gavs samt dessutom ett gästspel på Loftet i Malmö.

Ingen tid för julefrid

På scenen medverkade en kvartett som samarbetat tidigare i olika konstellationer.

Beatrice Järås har gjort det mesta på teaterscener över hela landet; allt från oskuldsfull flicka till tarvlig värdshusvärdinna (Les Misérables på China) och primadonna i Arlövsrevyn. Helsingborgs teaterpublik har sett henne gestalta flera olika sjömans-hustrur i ”Hustrur vid havet”. På Foajéscenen har hon gästspelat tillsammans med Monica Forsberg i deras uppskattade föreställning ”Rynkkräm & 100 par skor”. Beatrice samarbetade med Elin i ”42nd Street” i Malmö samt 2015 i ”Chicago” på Stockholms stadsteater.

Elin J Kortesalmi är en mångsidig musikalartist som medverkat i en lång rad av föreställningar. Hon har även varit regiassistent på Dramaten i ”Två herrars tjänare”. Elin hade exempelvis en framträdande roll i ”A chorus line” på Göteborgs Operan och tog hand om huvudrollen i ”Singin´in the rain” på Oscars när Hanna Lindblad  deltog i melodifestivalen. Elin har medverkat i ”Cabaret” på Stockholms stadsteater men framträder även i mindre produktioner som ”Ginger och Freds påtvingade möte” som spelats över 60 gånger på bl a Klara Soppteater, Västmanlands länsteater, Göteborgs stadsteater. Kommer våren 2017 i ”Billy Elliot”.

I ”Sundsutsikt” deltog även Johan Ohlsson som medverkande och musiker samt kompositör. Denne helsingborgsfödde dragspelare och pianist ingår bland annat i malmöorkestern Östblocket. Han har även medverkat som teatermusiker på Malmö Opera förutom hos olika grupper.

Henrik Valentin låg som författare bakom ”Sundsutsikt sökes” som han dessutom medverkade i liksom i ”Havsutsikt sökes”. Han skrev manus t ex till  ”Hustrur vid havet” åt Beatrice Järås. På Dunkers Kulturhus har hans skruvade komedi ”Pärlplattan” framförts i regi av Birgit Carlstén. På kulturhuset gavs även ”Ljus i oktobermörker” en musikalisk berättarteater om de danska judarnas flykt 1943. På Sofiero Slott och på Fredriksdals Museer och Trädgårdar har Henrik gjort flera stora installationer. Hans pjäser är spelade på flera olika ställen som Stockholms Stadsteater, Länsteatern på Gotland, Helsingborgs Stadsteater. Turnerar nu med det gestaltande bildföredraget ”Ohälsan tiger still”. Har skrivit åtta böcker, bland dem romanerna ”Ödelagd” och ”Motpart”.

 

 

Illustration av Carl E Blomberg

 

Henrik Valentin är en sida från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@henrikvalentin.se

Copyright informo-09 | Admin