Passionerat till frukost i Simrishamn

Kommentering avstängd

Henrik Valentin med ros IMG_1226Onsdagen den 19 juli ska jag ikläda mig rollen av frukosttalare i Simrishamn. Arrangemanget har vuxit från att locka en liten tapper publik nere vid hamnplanen till ett populärt evenemang som lockar många.

Mitt ämne är ”Med passion för trädgård”. Då kommer jag väva in böckerna ”Om lusten att trädgårdera”, ”Ödelagd” och i viss mån ”Tick tack tiden består” men även framföra några dikter ur ”Rosenlängtan”.

Det var i just Simrishamn som mitt skrivande började och med ett antal dikter som sedan kompletterades och blev ”Rosenlängtan”.

 

Foto: Kalle Blomberg

 

Hällnäs sanatorium, Västerbottens länssanatorium, stod inte färdigt förrän 1926. Det var ganska sent i jämförelse med många andra länssanatorier. Men det var inte helt okomplicerat att bygga ett så stort lungsotssjukhus. Järnvägen var en förutsättning för läget. Som så många andra sanatorier placerades det på en höjd med fantastisk utsikt över dalen och Vindelälven.  Kallades säkert för ”Slottet i skogen” precis som flera andra sanatorier som t ex Målilla. Västerbotten var hårt drabbat av tbc så sanatoriet behövdes verkligen. Som mest tog det emot 340 patienter.

I min exposé över några olika sanatorier lyfter jag fram Hällnäs lite extra när jag framträder med ”Ohälsan tiger still” söndagen den 8 oktober på kulturhuset/stadsbiblioteket Väven i Umeå. Torgny Lindgren, själv f d patient på Hällnäs precis som Sara Lidman, har skrivit en hel del om tbc, inte minst i ”Pölsan”.

På det fantastiska Stationsmuseet i Hällnäs by finns ett par rum med material från sanatoriet. Museet har öppet tre helger i juli. Väl värt att besöka.

Debattartikel i SvD den 6 juni

Kommentering avstängd

Det vara väldigt roligt att Svenska Dagbladet Debatt tog in min artikel om de enkla jobben. Min ursprungliga rubrik löd: Myten om de enkla jobben. Det ändrade redaktionen. Nedan förhandslayouten från 5 juni till debattsidan som infördes den 6 juni. Inlägget finns på tidningens hemsida.

SVD-20170606 Debatt

Planeringen av hösten inledd

Kommentering avstängd

D fr bron 0612 lowHöstens turné med främst det gestaltande bildföredraget ”Ohälsan tiger still” inleds på Dunkers Kulturhus den 4 oktober.

En återkomst eftersom det var där vi gav föreställningsserien av ”Ljus i oktobermörker” år 2013, en föreställning om de danska judarnas flykt och om mottagandet i Sverige. Ett ämne och händelse som visar upp paralleller till dagens flyktingfråga.

Ohälsa och trädgård i Blekinge

Kommentering avstängd

Tisdagen den 4 april kl 13.15 är det dags för säsongens sista framträdande och det blir på Jämshögs Folkhögskola i Blekinge. Självklart lyfter jag fram länssanatoriet Fur lite extra.

På kvällen är det dags för ”Om lusten att trädgårdera” hos Svängsta Trädgårdsförening kl 19. Då blir det flera olika infallsvinklar på detta outtömliga ämne där just lusten är det viktigaste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fika på salen, kring 1950. Anna-Lisa och Thure Blomberg till höger.

Efter varje framträdande med ”Ohälsan tiger still” kommer det fram någon som har personliga erfarenheter av sjukdomen eller en vistelse på ett sanatorium. Det kan ha varit egna upplevelser eller berättelser om anförvanter eller bekanta. Ibland får jag mail efteråt med sådana vittnesmål, vilket är oerhört givande för mig.

Att frågorna kan bli flera efter ett trädgårdsföredrag är ju självklart. För vem ställs inte inför naturen och växtlighetens nyckfullhet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nästa sidan >>

Henrik Valentin är en sida från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@henrikvalentin.se

Copyright informo-09 | Admin