Fullt hus i Västerbotten

Kommentering avstängd

henrik Valentin vid Hällnäs okt 2017Mycket folk och många extrastolar både i Multimediasalen på Stadsbiblioteket i Umeå söndagen den 8 okt och sedan i Folket Hus i Hällnäs den 9 okt. Kanske bidrog inslaget i P4 Västerbotten under måndagen (Förmiddag med Åza Meijer, 2,35 in i programmet, sändes 12.35).

 

Idag sändes Förmiddag med Pär Fontander i P4 Stockholm vid samma tid faktiskt ca 12.37. Då var det lite extra fokus på tbc-förekomsten i Stockholm då jag lyfte fram Söderby sanatorium och friluftskolorna.

Framträdandet onsdagen den 11 oktober kl 18.30 fick en extra knuff.

Affisch ABF Hedensalen Stockholm low

 

Kungshult extra i fokus i Hbg

Kommentering avstängd

Den 4 oktober framträder jag på Dunkers Kulturhus med ”Ohälsan tiger still”. Lite extra fokus blir det på Kungshults tuberkulossjukhus i slutet eftersom det var Helsingborgs egna sanatorium. Platserna räckte dock inte till så en del drabbade skickades till Spenshult i Halland. Staden ingick inte i landstinget och därför kunde de sjuka inte få komma till Orups sanatorium (Höör).

Uppförandet av Kungshult är ett paradexempel på de omfattande satsningar som gjordes av städer, kommuner, landsting och staten på sanatorier för att stoppa denna folksjukdom.

Kungshult är i dag ett vårdboende som slagit vakt om delar av de gamla lokalerna samtidigt som det skett en stor utbyggnad.

Höstens föredrag handlar dels om trädgård med start i Lyckeby den 20 september och dels tbc och sanatorier genom det gestaltande bildföredraget ”Ohälsan tiger still” som jag först har på Dunkers kulturhus den 4 oktober.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMer om trädgård blir det hos både Åhus Föreläsningsförening den 16 nov och sedan Södra Ölands trädgårdsvänner den 3 december då jag även lägger in uppsluppet om julen med gröna kopplingar.

Framifrån low 0860

Med ”Ohälsan tiger still” gör jag en ovanligt utsträckt turné. Efter Dunkers Kulturhus i Helsingborg bär det av upp till Kulturhuset Väven i Umeå söndagen 8 oktober och dagen efter besöker jag Folkets Hus i Hällnäs genom ett arrangemang av den energiska föreningen Hällnäs Historia. Vid båda dessa besök blir det såklart extra fokus på det gigantiska Hällnäs sanatorium där t ex både Torgny Lindgren och Sara Lidman vårdades.

Sedan står Stockholm i tur den 11 oktober och där på ABF Sveavägen. Då blir det lite extra om dels landets största sanatorium Söderby och dels den s k Friluftsskolan på Engelbrekts Folkskolas översta våningar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Passionerat till frukost i Simrishamn

Kommentering avstängd

Henrik Valentin med ros IMG_1226Onsdagen den 19 juli ska jag ikläda mig rollen av frukosttalare i Simrishamn. Arrangemanget har vuxit från att locka en liten tapper publik nere vid hamnplanen till ett populärt evenemang som lockar många.

Mitt ämne är ”Med passion för trädgård”. Då kommer jag väva in böckerna ”Om lusten att trädgårdera”, ”Ödelagd” och i viss mån ”Tick tack tiden består” men även framföra några dikter ur ”Rosenlängtan”.

Det var i just Simrishamn som mitt skrivande började och med ett antal dikter som sedan kompletterades och blev ”Rosenlängtan”.

 

Foto: Kalle Blomberg

 

Hällnäs sanatorium, Västerbottens länssanatorium, stod inte färdigt förrän 1926. Det var ganska sent i jämförelse med många andra länssanatorier. Men det var inte helt okomplicerat att bygga ett så stort lungsotssjukhus. Järnvägen var en förutsättning för läget. Som så många andra sanatorier placerades det på en höjd med fantastisk utsikt över dalen och Vindelälven.  Kallades säkert för ”Slottet i skogen” precis som flera andra sanatorier som t ex Målilla. Västerbotten var hårt drabbat av tbc så sanatoriet behövdes verkligen. Som mest tog det emot 340 patienter.

I min exposé över några olika sanatorier lyfter jag fram Hällnäs lite extra när jag framträder med ”Ohälsan tiger still” söndagen den 8 oktober på kulturhuset/stadsbiblioteket Väven i Umeå. Torgny Lindgren, själv f d patient på Hällnäs precis som Sara Lidman, har skrivit en hel del om tbc, inte minst i ”Pölsan”.

På det fantastiska Stationsmuseet i Hällnäs by finns ett par rum med material från sanatoriet. Museet har öppet tre helger i juli. Väl värt att besöka.

Nästa sidan >>

Henrik Valentin är en sida från Fonem Förlag
040-12 62 50 | info@henrikvalentin.se

Copyright informo-09 | Admin