Bilder till artikeln i SvD

Pumpträdg low 5735I Svenska Dagbladets bilaga Magasinet (länk) fanns flera bilder i reportaget om trädgården i Vitaby. Av olika skäl finns bara en bild med i nätversionen. Däremot publiceras hela Agneta Ullenius inspirerande text.

Pumpträdgårdern ligger närmast huset och är ett stensatt trädgårdsrum med buxbomsklot och många krukor som byts ut mot aktuell blomning. Till vänster utanför bild porlar vattnet i en stramt rektangulär damm.

Constance på portal low 5908Austinrosen Constance Spry växer ymnigt på en blåmålad portal. Just den rosen och denna bild är använd på omslaget till min underhållande roman ÖDELAGD (länk).

mme Boll beskuren  low 5617

 

Väldigt sympatisk och trevlig är rosen Madame Boll. Den hette tidigare Comte de Chambord vilket jag tycker är ett trevligare namn och det skapar lite större namnmässig jämställdhet i rabatterna genom att en man förovanlighetens skull får träda fram. En portlandros, doftande, remonterande.

Colluseum low mot Vita 5741 Klättertorn för olika clematis snickrade vi i början av sommaren efter egna ritningar. Gjorda i 45×45 mm stolpar och 25×25 mm läkt. Målade i en grön färg som även finns på trädgårdsmöblerna vid Vita Platsen som anas längst ner i bilden.

 

Notre Damm m fisk low 5711Vatten ska man ha i en trädgård. Vi har tre olika dammar. Detta är den största, Notre Damm (man måste tillåta sig att ha lite roligt, bl a genom att namnge olika delar efter eget huvud. I min senaste bok ”Om lusten att trädgårdera” (länk) finns kapitlet ”Vikten av vatten” med både funderingar kring just vikten av vatten i en trädgård och praktiska tips.

 

clematis på dörr low 5861Clematis av alla de slag tillför härlig blomning och växtkraft i en trädgård. Man förstorar sina kvadratmeter genom att odla på höjden. Blanda tidigblommande med sådana som blommar senare under sommaren, eller som återkommer med en andra blomning som Vyvyan Pernell.

 

new D i träd low 5667Ska man satsa på en enda klätter/klängros ska det vara New Dawn. Blommar ihärdigt, har en fin blekrosa färg och viss doft. Kan bli kraftig med rätt jord och växtplats. Vi har flera exemplar. Denna växer i ett gammalt äppelträd. Knotiga grenar står i fin kontrast till de delikata blommorna.

Piltunnel low 6210

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skugga och sol. Träd är en nödvändighet i en trädgård (som namnet säger). Piltunneln bjuder på växlingar. Den är finast i sol då effekten blir störst av kontrasterna mellan ljus och mörker. Vanlig pil, energiskogsvarianten växer kraftigt och fordrar återkommande klippning. Av bortklippta skott man man förnya och föryngra samt fläta en koja, göra en pilevall eller snabbt få en grön inramning till en sittplats.

 

HV med två rosor beskuren low 5836Rosen Felicité Parmentier doftar härligt och har en delikat, ljus färg. Dessa kraftfulla exemplar kommer från Raskarums Plantskola (länk). Läs mer om min bok OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA på länken. Boken finns hos välsorterade bokhandlare som Killbergs i Helsingborg, Bokvalet vid Fridhemstorget i Malmö, Drottninggatans Bok & Bild i Stockholm samt hos alla näthandlare som Adlibris, Bokus, Bokia. Tipsa gärna om fler ställen där den finns.