Härliga trädgårdsföreningar

Efter besök hos två olika trädgårdsföreningar (skånska Skurup/Söderslätts och blekingska Jämjö) med några dagars mellanrum i förra veckan kan jag bara konstatera att det finns väldigt många trevliga och engagerade människor som sätter av mycket tid och energi med att lägga upp program för medlemmarna. Det är en sann fröjd att komma ut och berätta om min roman Ödelagd där huvudpersonen Helena går igenom de olika stadierna i sitt trädgårdsliv som hon delar med många i verkligheten. Medlockad på ett föredrag, blir intresserad, anmäler sig som medlem, åker med på en trädgårdsresa, besöker andras trädgårdar, läser böcker, träffar folk, utbyter erfarenheter och kanske plantor och sticklingar… I Jämjö ägnade jag merparten av tiden till bildföredraget ”Från äppelodling till dammträdgård”, som är en beskrivning av utvecklingen av den egna trädgården på Österlen.

Sofiero vasxbönor low 011Bilden visar en del av installationen ”Roten till det goda” som jag gjorde till Den stora trädgårdsfesten på Sofiero i Helsingborg 2004. Här väcktes tankarna om den köksträdgård, eller potager, som kom några år senare.

Den 14 april är det dags för besök i Halmstad hos Hallands trädgårdsförening som jag tidigare besökt några gånger. Ett kärt återseende.